Αχρωματοψία στα παιδιά: Τι είναι και τι την προκαλεί

Οι γονείς συχνά αναρωτιούνται σε ποια ηλικία πρέπει να κάνουν στα παιδιά τους εξέταση για αχρωματοψία. Μια νέα επιστημονική μελέτη, που εκπονήθηκε από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας σε 4.005 παιδιά προσχολικής ηλικίας, συμπεραίνει ότι τα παιδιά θα πρέπει να εξετάζονται για αχρωματοψία από παιδοοφθαλμίατρο στην ηλικία των 4 ετών.

Οι ερευνητές επιβεβαίωσαν ότι η αχρωματοψία εμφανίζεται πολύ πιο σπάνια στα κορίτσια σε σχέση με τα αγόρια. Η πιο συχνή μορφή αχρωματοψίας είναι γενετική και σε αυτήν εμπλέκεται μια μετάλλαξη ή απουσία γονιδίων που βοηθούν το μάτι να δει το κόκκινο ή το πράσινο χρώμα. Όσοι έχουν αυτή τη μορφή αχρωματοψίας δεν μπορούν να καταλάβουν τη διαφορά μεταξύ των δύο χρωμάτων.

Τι προκαλεί την αχρωματοψία;
Η αχρωματοψία προκαλείται όταν ορισμένα κύτταρα στον αμφιβληστροειδή χιτώνα του οφθαλμού, δεν αντιδρούν όπως θα έπρεπε στα χρώματα. Συνήθως είναι πρόβλημα εκ γενετής και προσβάλλει κυρίως τους άντρες. Προκαλείται από ένα γονίδιο, το οποίο βρίσκεται στο Χ χρωματόσωμα. Οι άντρες με αχρωματοψία δίνουν το γονίδιο αυτό μόνο στις κόρες τους, οι οποίες θα έχουν φυσιολογική αντίληψη χρωμάτων, εκτός εάν η μητέρα τους είχε αχρωματοψία. Περίπου το 8% των ανδρών έχει ένα βαθμό αχρωματοψίας.
Η γήρανση και ορισμένες ασθένειες μπορούν επίσης να καταστρέψουν τα κύτταρα του αμφιβληστροειδούς και σε προχωρημένες καταστάσεις να προκαλέσουν σχεδόν ολική χρωματική τύφλωση.

Θεραπεία
Η αχρωματοψία δεν θεραπεύεται. Ωστόσο, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι αχρωματοψία είναι κάτι που παραμένει σταθερό στη διάρκεια της ζωής του παιδιού, δηλαδή δεν επιδεινώνεται με το πέρασμα του χρόνου και δεν συνδέεται με άλλες παθήσεις της όρασης ούτε την επηρεάζει με άλλο τρόπο. Ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασης, το παιδί θα δυσκολεύεται λίγο ή και πολύ να αναγνωρίσει κάποια χρώματα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν βλέπει καθόλου το συγκεκριμένο χρώμα, αλλά ότι το διακρίνει μόνο όταν είναι έντονο και απομονωμένο.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved