Τι μπορεί να κρύβει η υπερβολική σιελόρροια στα παιδιά
Λέγοντας σιελόρροια εννοούμε την υπερβολική έκκριση σάλιου που συχνά τρέχει και έξω από το στόμα.
Κατά τη διάρκεια της βρεφικής και της νηπιακής ηλικίας όταν υπάρχει οδοντοφυΐα , η σιελόρροια είναι απόλυτα φυσιολογική. Καθώς τα δόντια εκφύονται απ' τα ούλα , οι σιελογόνοι αδένες παράγουν περίσσεια ποσότητα σάλιου ώστε να καταπραΰνει τον πόνο των ούλων . Αυτού του τύπου η σιελόρροια ,τυπικά , σταματά όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία της οδοντοφυΐας.
Οι ενήλικες μπορεί να παρουσιάσουν σιελόρροια εξαιτίας κάποιας παθογένειας, αφαίρεσης κάποιου δοντιού , ή λόγω λήψης φαρμακευτικής αγωγής.
Αν η υπερβολική σιελόρροια συνεχιστεί και μετά το τέλος της οδοντοφυΐας, οι γονείς θα πρέπει να συμβουλευτούν λογοθεραπευτή ή οδοντίατρο.
Τα προβλήματα που προκαλούνται κατά τη σιαλόρροια είναι ψυχολογικά, όπως ανασφάλεια, εκνευρισμός, κοινωνική απομόνωση, λέρωμα των ρούχων, δυσκολία στην ομιλία, αφυδάτωση ακόμα και ηλεκτρολυτικές διαταραχές. Εχουν καταγραφεί περιστατικά όπου τα παιδιά που πάνε σχολείο και έχουν σιελόρροια , συχνά γίνονται θύματα εμπαιγμού και εκφοβισμού.
Υπάρχει θεραπεία για την σιελόρροια;
Αρκετές περιπτώσεις σιελόρροιας είναι ήπιες και εφήμερες και υποχωρούν σταδιακά χωρίς θεραπεία. Σε περιπτώσεις που είναι αποτέλεσμα τοπικής νόσου στο στόμα ή συστηματικής νόσου, η αντιμετώπιση του βασικού προβλήματος βελτιώνει ή και αποκαθιστά πλήρως τη σιελόρροια.
Τις περισσότερες φορές η επιτυχημένη θεραπεία επιτυγχάνεται από μια ομάδα ειδικών (γιατρό, οδοντίατρο,λογοθεραπευτή) και όχι αποκλειστικά από μία ειδικότητα επιστήμονα.
Οι γονείς πρέπει να γνωρίζουν ότι κάθε παιδί είναι μοναδικό και ότι τα συμπτώματα της σιελόρροιας μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο.