Γιατί τα παιχνίδια με λέιζερ βλάπτουν την όραση των εφήβων

Τα παιχνίδια που διαθέτουν μικρά λέιζερ μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές βλάβες στα μάτια ή ακόμα και τύφλωση, προειδοποιεί ο ανώτατος υγειονομικός οργανισμός των ΗΠΑ.

Πολλά παιχνίδια όπως λέιζερ σε όπλα, περιστρεφόμενα παιχνίδια που εκπέμπουν ακτίνες την ώρα που περιστρέφονται και λέιζερ που δημιουργούν οπτικά εφέ στον χώρο, διαθέτουν λέιζερ τα οποία μπορεί να προκαλέσουν μόνιμες βλάβες στα μάτια. Οι βλάβες αυτές συνήθως είναι ανώδυνες (δεν έχουν πόνο) και γι' αυτό μπορεί να περάσουν μέρες ή ακόμα και εβδομάδες έως ότου γίνουν αντιληπτές.

Το πρόβλημα οφείλεται στο ότι τα τελευταία χρόνια η ισχύς των λέιζερ έχει αυξηθεί ενώ η τιμή τους έχει μειωθεί. Οι φυσικοί προστατευτικοί μηχανισμοί των ματιών, όπως το αντανακλαστικό του ανοιγοκλεισίματός τους, είναι αναποτελεσματικοί έναντι τέτοιων λέιζερ. Επίσης οι μελέτες έχουν δείξει ότι τα μπλε λέιζερ είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν βλάβη στον αμφιβληστροειδή σε σύγκριση με τα πράσινα ή τα κόκκινα.

Οι καταναλωτές μπορούν να προφυλαχθούν αγοράζοντας μόνο νόμιμα λέιζερ, τα οποία είναι ταξινομημένα σε κατηγορίες, (η ασφαλέστερη είναι η 1η κατηγορία, με όριο ενός milliwatt). Τα λέιζερ που μπορούν να σπάσουν μπαλόνια, να ανάψουν σπίρτα, ή να ανοίξουν τρύπες σε χαρτί είναι επικίνδυνα για τα μάτια και δεν θα πρέπει ποτέ να στρέφονται προς τα μάτια κάποιου.

Αληθινό περιστατικό
Ενας 15χρονος στις ΗΠΑ αγόρασε ένα πράσινο δείκτη λέιζερ «για πλάκα» , για να σπάει μπαλόνια από την άλλη άκρη του δωματίου του, και υπέστη σοβαρούς τραυματισμούς παίζοντας μπροστά στον καθρέφτη. Η ακτίνα έπεσε στα μάτια του αγοριού πολλές φορές και η όραση στο αριστερό του μάτι έγινε τόσο θολή ώστε να μην μπορεί να μετρήσει πόσα δάχτυλα του έδειχναν από απόσταση μεγαλύτερη του ενός μέτρου. Μετά από εξέταση διαπιστώθηκε αιμορραγία στον δεξί αμφιβληστροειδή και στο αριστερό του μάτι βλάβη σε τμήμα της ωχρής κηλίδας που ευθύνεται για την οξεία όραση. Όπως ανέφεραν οι γιατροί, παρόλο που η όρασή του βελτιώθηκε σημαντικά, εξακολουθεί να έχει κάποια προβλήματα όρασης.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved