Λαρυγγίτιδα στα παιδιά:Ποια είναι τα συμπτώματα και πώς αντιμετωπίζεται
Η λαρυγγίτιδα είναι πολύ συχνή νόσος της βρεφικής και νηπιακής ηλικίας. Οφείλεται κυρίως σε ιούς και εμφανίζεται συνήθως το φθινόπωρο, τον χειμώνα και την άνοιξη.
Τα συμπτώματά της είναι τα καταρροϊκά φαινόμενα στην αρχή και πιθανώς ο πυρετός (37,2-37,4) και μετά η βραχνάδα της φωνής και ο «σκυλώδης» βήχας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η κατάσταση είναι βαριά, με έντονη αναπνευστική δυσχέρεια, που μπορεί να οδηγήσει το παιδί στο νοσοκομείο.
Δεν χορηγούνται αντιβιοτικά, καθώς η νόσος οφείλεται σε ιούς. Συνιστώνται αντιπυρετικά σε περίπτωση πυρετού, καλός αερισμός του δωματίου του παιδιού, υγροποιημένη ατμόσφαιρα και σε επίμονες καταστάσεις, χορήγηση σκευάσματος κορτιζόνης.
Σε περιπτώσεις που επιμένει η συμπτωματολογία, γονείς και γιατροί θα πρέπει να υποπτεύονται την παρουσία ξένου σώματος (αγκάθι, φιστίκι, κουμπί κ.ά.) στον λάρυγγα του παιδιού.
Οι γονείς θα πρέπει οπωσδήποτε να ενημερώνουν τον γιατρό από την πρώτη στιγμή. Όταν τα συμπτώματα επιδεινώνονται ραγδαία, να πηγαίνουν - εάν δεν βρίσκουν τον γιατρό τους - στο εφημερεύον νοσοκομείο.
Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς
Οι γονείς από την πλευρά τους πρέπει να μην καπνίζουν στο σπίτι, να μην ανάβουν τζάκι, να υγροποιούν την ατμόσφαιρα στο σπίτι (με βρεγμένες πετσέτες στα καλοριφέρ, με μεταλλικά δοχεία με νερό σε διάφορα σημεία όταν υπάρχει αιρ-κοντίσιον κ.ά.), να καθαρίζουν καλά τη μύτη του παιδιού με φυσιολογικό ορό σε περίπτωση καταρροής και να μην παραλείπουν κανένα εμβόλιο.
Το σημαντικότερο όμως είναι ότι πρέπει να διατηρούν τη ψυχραιμία τους καθώς το άγχος, ο πανικός και οι απότομες κινήσεις επιδεινώνουν την κατάσταση. Ο βήχας και η βραχνάδα όσο έντονα και αν είναι δεν έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα, για αυτό δεν αποτελούν λόγο ιδιαίτερης ανησυχίας.