Το μωρό αρνείται να θηλάσει- Πού οφείλεται αυτό;
Η άρνηση του μαστού (που ονομάζεται επίσης «απεργία θηλασμού ») είναι ένα φυσιολογικό φαινόμενο που μπορεί να συμβεί σε κάθε μωρό, αλλά είναι ιδιαίτερα αποκαρδιωτικό για την μητέρα. Ανησυχεί ότι το μωρό της απορρίπτει αυτήν και το στήθος της.
Πολλοί είναι οι παράγοντες επιδρούν στην άρνηση μαστού. Όπως για παράδειγμα:
- Αναπτυξιακό στάδιο. Πιο εύκολη εξοικείωση με το περιβάλλον και επομένως πιο εύκολα αναστατώνεται κατά την διάρκεια του θηλασμού. Συστήνεται ένας ήσυχος θηλασμός.
- Άσχημη στοματική εμπειρία (ανάπτυξη μυκήτων, στοματικά έλκη, μόλυνση απλό έρπη τύπου Ι )
- Προβλήματα υγείας:
– Από την μητέρα: μαστίτιδα, ( πόνος, αδιαθεσία, ανησυχία, πυρετός)
– Από το μωρό : ωτίτιδα – μόλυνση αυτιού ( προκαλεί πιθανά πόνο ), κρύωμα που κλείνει την μύτη και άρα δυσκολία στην αναπνοή κατά τον θηλασμό, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ( ΓΟΠ) που προκαλεί πόνο κατά την διάρκεια του θηλασμού σε οριζόντια θέση, έλλειψη όρεξης λόγω προσωρινής αδιαθεσίας.
- Πιπίλισμα τεχνητών θηλών.
- Μητρικό γάλα: Μικρή παραγωγή που προκαλεί απογοήτευση ή μεγάλη εκτίναξη γάλακτος που προκαλεί στο μωρό εμετό. Επίσης αλλοίωση και μεταβολή της γεύσης από: Μαστίτιδα, εμμηνόρροια , εγκυμοσύνη, φάρμακα, αποσμητικά και αρώματα πάνω στο στήθος.
- Τροφική αλλεργία.
- Φόβος: Εκτίναξη γάλακτος ή μητρική αντίδραση σε περίπτωση πληγωμένων θηλών. Περιστασιακά ένα μωρό δαγκώνει καθώς απομακρύνεται από το μαστό. Ο πόνος που θα προκληθεί στην μητέρα μπορεί να προκαλέσει μια χαρακτηριστική αντίδραση που φοβίζει το μωρό.
Δεν υπάρχουν τρόποι αντιμετώπισης με εγγυημένο αποτέλεσμα. Ακολουθήστε μερικές ιδέες που έχουν εφαρμόσει άλλες μαμάδες σε παρόμοιες περιπτώσεις.
1. Βεβαιωθείτε αν το μωρό σας έχει κάποιο πρόβλημα υγείας, όπως να πονάει κάπου κι έτσι να δυσκολεύεται στο θηλασμό.
2. Αν θεωρείτε πως για τη διακοπή ευθύνεται κάποιο καινούργιο άρωμα ή αποσμητικό που βάζετε, κάντε μπάνιο και δοκιμάστε ξανά να θηλάσετε. Φροντίστε να μην το χρησιμοποιήσετε ξανά.
3. Αποφύγετε όσο είναι δυνατόν να του δίνετε πιπίλα ή μπιμπερό κατά τη διάρκεια της διακοπής. Δοκιμάστε να του δώσετε το γάλα σας με σύριγγα ή κουταλάκι. Αν πρέπει οπωσδήποτε να το ταΐσετε με μπιμπερό αφήστε κάποιον άλλον να το κάνει και έχετε κατά νου ότι σκοπός σας είναι να το ενθαρρύνετε να ικανοποιήσει την πείνα του μέσω του θηλασμού.
4. Παράλληλα, κάντε αντλήσεις με το θήλαστρο για να συνεχίσετε να παράγεται γάλα αλλά και για να αποφύγετε τις μολύνσεις.
5. Οπλιστείτε με υπομονή. Το να πιέζετε το μωρό σας να θηλάσει μπορεί να κάνει τα πράγματα χειρότερα. Αφιερώστε χρόνο στην επαφή δέρμα με δέρμα χωρίς να το πιέζετε να πιάσει τη θηλή.