Το παιδί μου ταυτίζεται με τους εικονικούς ήρωες. Πρέπει να ανησυχώ;
Οι ήρωες στα μάτια των παιδιών έχουν μία μυθική διάσταση. Είναι ήρωες γιατί μπορούν να κάνουν τα πάντα: Να νικήσουν τον «κακό», να επιβιώσουν από κάθε λογής χτυπήματα, να κερδίσουν το θαυμασμό όλων!
Γι ΄αυτό και ο Supermam, ο Spiderman, ο Batman ,οι σούπερ ήρωες έχουν αντικαταστήσει τον Ρομπέν των Δασών, το αρκουδάκι Γουίνι , τον Αστυνόμο Σαϊνη, το Σπορτ Μπίλι.
Σύμφωνα με τους ψυχολόγους το κάθε παιδί αναπτύσσει μια ιδιαίτερη σχέση με τα αγαπημένα του κινούμενα σχέδια αφού η σχεδόν καθημερινή επαφή με τα φανταστικά πλάσματα της μικρής ή της μεγάλης οθόνης τροφοδοτεί τη σκέψη τους, τη συμπεριφορά τους και τις επιλογές τους.
Ωστόσο , όπως επισημαίνουν, τα κινούμενα σχέδια στους τηλεοπτικούς δέκτες δεν είναι και τόσο «αθώα» όσο φαίνονται. Πιθανολογούν πως τα κινούμενα σχέδια «περνάνε» στα παιδιά ιδέες αντισυμβατικές ή επικίνδυνες όπως η βία, η αδικία και η εγκληματικότητα.
Παλαιότερες επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι βίαιες σκηνές σε παιδικά προγράμματα αυξάνουν τις πιθανότητες να εμφανίσουν τα παιδιά ψυχολογικά προβλήματα ή να έχουν διαταραχές στον ύπνο τους.
Αρκετοί γονείς, τόσο στη χώρα μας όσο και στο εξωτερικό, δεν μπαίνουν στη διαδικασία να παρακολουθήσουν οι ίδιοι τις σειρές αυτές, με αποτέλεσμα να μην γνωρίζουν ότι τα παιδιά τους δέχονται καθημερινά αρνητικά μηνύματα.
Όμως το πρόβλημα δεν μόνο οι ήρωες και τα παιχνίδια αλλά και ο χρόνος που αυτά καταλαμβάνουν στη ζωή του παιδιού. Οι γονείς θα πρέπει να φροντίσουν να εξηγήσουν στο παιδί ότι ο «ήρωας» του όσο αγαπητός και δημοφιλής κι αν είναι, δεν είναι πραγματικός . Οι αληθινοί ήρωες στη ζωή έχουν σάρκα και οστά, πληγώνονται, στεναχωριούνται, αρρωσταίνουν.
Οι γονείς λοιπόν καλούνται να απομυθοποιήσουν χωρίς να γκρεμίσουν τους εικονικούς ήρωες δίνοντας διέξοδο στα παιδιά μέσα από το πραγματικό παιχνίδι .