Πότε γίνεται αντιληπτή η αμβλυωπία στα παιδιά;
Αμβλυωπία είναι η ελαττωμένη οπτική οξύτητα του ενός ή και των δύο ματιών και αναφέρεται συχνά ως «τεμπέλικο» μάτι. Εκτιμάται ότι επηρεάζει το 1-5% του πληθυσμού ενώ στα παιδιά εμφανίζεται από τη βρεφική ως την ηλικία των 7-8 ετών.
H αμβλυωπία αναπτύσσεται όταν για κάποιο λόγο (π.χ.στραβισμός) το ένα μάτι δεν βλέπει καλά και ο εγκέφαλος δίνει εντολή να λειτουργεί αποκλειστικά το άλλο. Έτσι, το μάτι που δεν χρησιμοποιείται δεν γυμνάζεται και η όραση γίνεται όλο και πιο αδύναμη.
Όσο πιο μικρό είναι το παιδί όταν διαγνωσθεί η αμβλυωπία τόσο μεγαλύτερη όραση αποκτά. Ωστόσο, επειδή το παιδί όταν είναι μικρό δεν παραπονιέται ότι δεν βλέπει, θα πρέπει οι γονείς να προνοήσουν για την προληπτική οφθαλμολογική εξέταση (3-5 ετών). Όταν υπάρχει στραβισμός, τα δύο μάτια του παιδιού δεν εστιάζουν στο ίδιο σημείο και είναι άμεσα αντιληπτός.
H αμβλυωπία χρειάζεται να αντιμετωπιστεί όσο το δυνατό συντομότερα, αφού, αν παραταθεί μετά τα 6 χρόνια, το μάτι κινδυνεύει να αδρανοποιηθεί οριστικά. Για να δυναμώσει το «τεμπέλικο» μάτι και να το αναγκάσει να δραστηριοποιηθεί, ο οφθαλμίατρος θα καλύψει το υγιές μάτι.
Aυτό μπορεί να διαρκέσει για μερικές εβδομάδες ή και μήνες, ανάλογα με την ανταπόκριση του ματιού.
Σε νεαρά παιδάκια η βελτίωση είναι ταχύτατη, θα πρέπει όμως το παιδί να παρακολουθείται συχνά μέχρι την ηλικία των 8 ετών για την αποφυγή υποτροπής .