Τι προβλήματα μπορεί να προκαλέσει η διάσειση στα παιδιά

Η διάσειση είναι η μη φυσιολογική λειτουργία του εγκεφάλου εξαιτίας εξωτερικού χτυπήματος στο κεφάλι. Ακόμα και αν το χτύπημα αυτό δεν προκαλέσει κάταγμα στα οστά του κρανίου, ο εγκέφαλος μπορεί να έχει ταρακουνηθεί τόσο πολύ ώστε να έχει τραυματιστεί.

Επειδή, όμως, ο εγκέφαλος είναι ένα μαλακό, σαν ζελατίνη υλικό, που περιβάλλεται από άκαμπτα οστά, οι τραυματισμοί στο κεφάλι μπορεί να του προκαλέσουν βλάβες, όπως αιμάτωμα, βλάβες στα εγκεφαλικά κύτταρα και οιδήματα.

Προγενέστερες μελέτες έχουν συσχετίσει τη διάσειση εγκεφάλου βραχυπρόθεσμα με απώλεια μνήμης, φτωχή ικανότητα συγκέντρωσης και παρατεταμένους πονοκεφάλους και μακροπρόθεσμα με την άνοια.

Η διάσειση είναι ένα συχνό φαινόμενο σε παγκόσμιο επίπεδο σε ενήλικες και παιδιά. Αν και στη συντριπτική τους πλειονότητα τα παιδιά καταφέρνουν να αναρρώσουν πλήρως ύστερα από έναν ήπιο τέτοιου είδους τραυματισμό, υπάρχει μια μικρή ομάδα παιδιών που συνεχίζει να έχει σωματικά και γνωστικά συμπτώματα έως και έναν χρόνο μετά.

Τα συμπτώματα κυμαίνονται από ήπια έως σοβαρά και μπορεί να περιλαμβάνουν, υπνηλία, δυσκολία αφύπνισης, σύγχυση, πονοκέφαλο, απώλεια μνήμης ή και αισθήσεων, ναυτία και έμετο, αίσθηση απώλειας χρόνου.

Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Illinois που διεξήχθη σε συνολικά 30 παιδιά, -τα 15 ηλικίας μεταξύ οκτώ και δέκα ετών που είχαν υποστεί διάσειση σε αθλήματα δύο χρόνια πριν από τη μελέτη και σε 15 παιδιά της ίδιας ηλικίας χωρίς διάσειση-, προέκυψε ότι τα παιδιά με ιστορικό διάσεισης είχαν χειρότερες επιδόσεις στα τεστ λειτουργικής μνήμης, προσοχής και ελέγχου των παρορμήσεων, σε σύγκριση με τα παιδιά στην ομάδα ελέγχου.

Η διαφορά στην απόδοση καταδείχθηκε επίσης στα σήματα του εγκεφάλου. Όσο νωρίτερα συνέβη ο τραυματισμός, τόσο μεγαλύτερη ήταν η βλάβη.

Οι ερευνητές συνεχίζουν να μελετούν άλλες πιθανές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της διάσεισης. Οταν ένα παιδί έχει υποστεί την πρώτη του διάσειση, τότε βρίσκεται σε υψηλότερο κίνδυνο να υποστεί και μια άλλη. Οι επιπτώσεις των πολλαπλών διασείσεων στο πέρασμα του χρόνου, μπορεί να λειτουργούν αθροιστικά.

Αν ένα παιδί έχει υποστεί διάσειση οι γονείς πρέπει να ζητήσουν αμέσως ιατρική βοήθεια.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved