Μειώθηκαν οι θάνατοι παιδιών από καρδιοπάθειες

Τα τελευταία είκοσι χρόνια ο αριθμός των νεογνών που χάνουν τη ζωή τους από καρδιοπάθειες συνεχώς μειώνεται. Η παροχή ιατρικής περίθαλψης σε αυτά τα παιδιά συνεχώς βελτιώνεται.

Υπάρχουν βέβαια και συγκεκριμένες γενετικές ανωμαλίες, που δεν επιδέχονται θεραπεία και το μόνο που μπορεί να κάνει ο γιατρός είναι να αμβλύνει τα συμπτώματα.

Σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό να δοθεί βάρος στην πρόληψη κατά την παιδική ηλικία, τονίζει ο γερμανός καρδιολόγος Τόμας Μάινερτς, επικεφαλής του γερμανικού ιδρύματος καρδιολογίας (Deutsche Herzstiftung). «Για τους μεγάλους ανθρώπους πολλές φορές είναι αργά για να αλλάξουν τρόπο ζωής, κάποιοι δεν το κάνουν παρά μόνο μετά το πρώτο έμφραγμα. Αλλά με τα παιδιά και τους νέους, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Μπορείς να τους μάθεις πολλά πράγματα και θα πρέπει και το σύστημα υγείας να εστιάσει σε αυτήν την προσπάθεια», τονίζει ο κ. Μάιναρτς.

Οι καρδιοπάθειες παραμένουν η πιο συχνή αιτία θανάτου στη Γερμανία, σύμφωνα με την έκθεση του ιδρύματος Deutsche Herzstiftung για το 2015. Κάθε χρόνο, 338.000 άνθρωποι «προδίδονται» από την καρδιά τους. Ο κίνδυνος είναι ιδιαίτερα υψηλός στις μεγαλύτερες ηλικίες. Όπως εξηγεί ο καρδιολόγος, «κατά κανόνα οι καρδιοπάθειες δεν καταπολεμώνται εντελώς, αλλά μετριάζεται και βελτιώνεται συνεχώς η επίδρασή τους στον οργανισμό. Με άλλα λόγια, η επιδίωξη των ιατρών είναι να παραταθεί όσο το δυνατόν περισσότερο η ζωή του ασθενούς, ει δυνατόν και μέχρι την ηλικία του θανάτου από φυσιολογικά αίτια».

Κάθε χρόνο το ίδρυμα δημοσιεύει μία έκθεση για την εξέλιξη των καρδιοπαθειών, σε συνεργασία με τις γερμανικές επιστημονικές εταιρείες για την καρδιολογία, την καρδιοχειρουργική, αλλά και την παιδο-καρδιολογία. Η έκθεση, σύμφωνα με τη Deutsche Welle , καταγράφει τα ποσοστά συχνότητας και θνησιμότητας συγκεκριμένων παθήσεων, με στόχο να εντοπιστούν όσο γίνεται πιο νωρίς ελλείψεις και αδυναμίες στο σύστημα υγείας και στην παροχή ιατρικής περίθαλψης. Σύμφωνα με την έρευνα, οι 338.000 θάνατοι ετησίως δεν οφείλονται μόνο σε εμφράγματα, αλλά και σε ποικίλες αρρυθμίες.

© 2012-2025 Mothersblog.gr - All rights reserved