Τι να κάνετε αν το παιδί σας δαγκώσει τη γλώσσα ή το χείλος του
Είναι συχνό φαινόμενο τα παιδιά να δαγκώνουν κατά λάθος τη γλώσσα τους ή το κάτω χείλος . Εξίσου συνηθισμένο είναι να δαγκώνουν και το εσωτερικό του μάγουλου, βάζοντας συνεχώς τη γλώσσα στο συγκρικριμένο σημείο.
Αυτό συχνά οδηγεί στη δημιουργία μιας πληγής ή ενός πολύ έντονου πρηξίματος που συνοδεύεται από πόνο.
Τι πρέπει να κάνετε:
1. Αν η πληγή αιμορραγεί ασκήστε πίεση με μία γάζα.
2. Τοποθετήστε επίθεμα πάγου στην περιοχή του τραυματισμού για 10-15 λεπτά.
3. Χορηγήστε παυσίπονο για ανακούφιση από τον πόνο.
4. Επικοινωνήστε αμέσως με τον παιδοδοντίατρό σας αν η αιμορραγία δεν σταματά.
Η εικόνα του τραύματος μπορεί αρχικά να είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, πάντα όμως υποχωρεί μετά από 5-7 ημέρες χωρίς να αφήνει κάποιο σημάδι.
Σύμφωνα με την Δόκτωρ Susan Calderbank, DMD, Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Στοματικής Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Pittsburgh, ο καθένας θα πρέπει να έχει και από ένα Κουτί Πρώτων Βοηθειών Στοματικής Υγείας στο σπίτι του.
Αν και το κουτί δεν αντικαθιστά την επαγγελματική θεραπεία, μπορείτε να το χρησιμοποιείτε για να θεραπεύετε πιο απλές στοματικές ενοχλήσεις και τραυματισμούς αλλά και για να βοηθήσετε την ανακούφιση και τον έλεγχο πιο σοβαρών στοματικών προβλημάτων μέχρι ο ασθενής να πάει σε έναν οδοντίατρο ή γιατρό.
Η Δόκτωρ Calderbank προτείνει το Κουτί Πρώτων Βοηθειών Στοματικής Υγείας να περιέχει τα ακόλουθα είδη: Οδοντιατρικό καθρέφτη, οδοντικό νήμα, βαμβάκι, μπατονέτες, αποστειρωμένη γάζα, πλαστική σακούλα που σφραγίζει (για να απορρίπτετε ματωμένες γάζες ή βαμβάκι), οδοντόβουρτσα, τσιμπιδάκια, πετσετάκι, ασπιρίνη ή κάποιο υποκατάστατο της, παγοκύστη, εμφιαλωμένο νερό, αλάτι, παραφίνη ή οδοντιατρικό κερί, ιατρικά γάντια εξέτασης και κάποιο οξυγονούχο καθαριστικό στόματος.