Τα πρώτα του δοντάκια. Πότε βγαίνουν και πώς τα φροντίζουμε
Τα πρώτα δοντάκια του παιδιού θα κάνουν την εμφάνισή τους μαζί με πολλά σάλια, κάποιες φορές πυρετό και διάρροια.
Η εμφάνιση των νεογιλών δοντιών ανησυχεί πολλούς γονείς καθώς αγωνιούν για το πόσο μπορεί να πονάει το μωρό τους και για το εάν θα βγουν στραβά τα πρώτα δοντάκια ή ίσια. Τα πρώτα παιδικά δόντάκια αρχίζουν να σχηματίζονται από την 6η με 8η εβδομάδα της κύησης και συνεχίζουν να εξελίσσονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Κατά τη στιγμή της γέννησης του παιδιού τα περισσότερα από τα νεογιλά δοντάκια του νεογέννητου είναι ήδη μερικώς σχηματισμένα μέσα στις γνάθους.
Πότε βγαίνουν τα νεογιλά δόντια του παιδιού;
Πάνω Νεογιλά Δόντια
Κεντρικοί Τομείς: 8 - 12 μηνών
Πλευρικοί Τομείς: 9 - 13 μηνών
Κυνόδοντες: 16 - 22 μηνών
Πρώτοι Γομφίοι: 13 - 19 μηνών
Δεύτεροι Γομφίοι: 25 - 33 μηνών
Κάτω Νεογιλά Δόντια
Κεντρικοί Τομείς: 6 - 10 μηνών
Πλευρικοί Τομείς: 10 - 16 μηνών
Κυνόδοντες: 17 - 23 μηνών
Πρώτοι Γομφίοι: 14 - 18 μηνών
Δεύτεροι Γομφίοι: 23 - 31 μηνών
Πότε πέφτουν τα νεογιλά δόντια του παιδιού;
Πάνω Νεογιλά Δόντια
Κεντρικοί Τομείς: 6 - 7 ετών
Πλευρικοί Τομείς: 7 - 8 ετών
Κυνόδοντες: 10 - 12 ετών
Πρώτοι Γομφίοι: 9 - 11 ετών
Δεύτεροι Γομφίοι: 10 - 12 ετών
Κάτω Νεογιλά Δόντια
Κεντρικοί Τομείς: 6 - 7 ετών
Πλευρικοί Τομείς: 7 - 8 ετών
Κυνόδοντες: 9 - 12 ετών
Πρώτοι Γομφίοι: 9 - 11 ετών
Δεύτεροι Γομφίοι: 10 - 12 ετών΄
Συμπτώματα που παρουσιάζει ένα παιδί κατά την ανατολή των πρώτων του δοντιών
- Με εμφάνιση των πρώτων δοντιών το μωρό είναι πολύ πιθανόν να παρουσιάσει λίγο πυρετό ή διάρροια ή και τα δύο μαζί. Ωστόσο υπάρχουν περιπτώσεις όπου οι γονείς αποδίδουν ακόμη και τον υψηλό πυρετό πολλές φορές, στα δόντια, κάτι που δεν θα έπρεπε να συμβαίνει καθώς, η ανατολή των δοντιών δεν εμφανίζει υψηλό πυρετό. Αν για οποιοδήποτε λόγο λοιπόν παρατηρήσετε υψηλό πυρετό θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον παιδίατρό σας.
- Εκτός από τον πυρετό και τη διάρροια ένα σύνηθες σύμπτωμα είναι η σιελόρροια.
Τι μπορείτε να κάνετε για να αντιμετωπίσετε τον πόνο του παιδιού σας.
- Σκουπίζετε τακτικά τα σαλάκια από το πρόσωπό του και το λαιμό του ώστε να αποφύγετε τυχόν ερεθισμούς. Φοράτε του μια σαλιάρα μέσα από το μπλουζάκι (ώστε να μην τη βγάζει) καθώς τα μπλουζάκια του θα γίνονται μούσκεμα.
- Δώστε στο παιδί σας να δαγκώνει παιχνίδια οδοντοφυΐας. Υπάρχουν αρκετά στην αγορά αλλά αποφύγετε αυτά που έχουν υγρό στο εσωτερικό τους, γιατί αν σπάσουν πιθανό το υγρό να μην είναι ασφαλές για το παιδί σας.
- Εάν είναι πολύ ανήσυχο επικοινωνήστε με τον παιδίατρό σας ώστε να σας προτείνει κάποιο παυσίπονο που περιέχει παρακεταμόλη.
- Προμηθευτείτε από το φαρμακείο μία ειδική κρέμα που προορίζεται για την ανακούφιση του πόνου των δοντιών. Ο παιδίατρός σας ή ο οδοντίατρός σας, είναι οι πλέον αρμόδιοι που μπορούν να σας προτείνουν κάποια κρέμα. Αλείψτε τη στα ούλα και αφήστε τη να δράσει.
Τι πρέπει να κάνετε για να τα φροντίσετε υγιή
- Όταν είναι μωρό θα πρέπει να καθαρίζετε τα ούλα του με μία βρεφική οδοντόβουρτσα (θα τις βρείτε στα φαρμακεία) και λίγο νερό. Δεν χρειάζεται να αγοράσετε καμία παιδική οδοντόκρεμα.
- Επισκεφθείτε έναν παιδοδοντίατρο αμέσως μόλις κάνουν την εμφάνισή τους τα πρώτα του δοντάκια. Δεν θα πρέπει να το αμελήσετε.
- Μόλις τα δοντάκια κάνουν την εμφάνισή τους θα πρέπει να εφοδιαστείτε με μία ειδική οδοντόβουρτσα και οδοντόκρεμα που θα βρείτε στα φαρμακεία. Η ποσότητα δεν θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη από μία φακή.
- Κάντε τη διαδικασία του βουρτσίσματος παιχνίδι. Πείτε τραγουδάκια, μετρήστε μαζί κ.λ.π. Κάντε το να αγαπήσει αυτή την ώρα και μάθετέ του να μην την αμελεί ποτέ.
- Μην επιτρέπετε να τρώει πολλά γλυκά και ζάχαρη που καταστρέφουν τα δόντια.