Μύθοι και αλήθειες γύρω από τον αυτισμό!
Αυτισμός: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς για τον αυτισμό; Γρήγορες απαντήσεις σε καθημερινά ερωτήματα που έχουν οι γονείς που ζουν με ένα αυτιστικό παιδί.
Γρήγορες απαντήσεις σε ερωτήματα για παιδιά στο φάσμα του Αυτισμού.
Υπάρχει θεραπεία;
Υπάρχουν ερευνητές οι οποίοι ψάχνουν για κάποια ενδεχόμενη θεραπεία αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει.
Τα παιδιά με Αυτισμό έχουν φίλους ;
Κάποια παιδιά στο φάσμα του Αυτισμού μπορούν και έχουν φιλίες μεγάλης διάρκειας. Άλλα παιδία όταν μεγαλώσουν παντρεύονται και γίνονται πολύ καλοί γονείς. Υπάρχουν και άλλα τα οποία δυσκολεύονται να κάνουν φιλίες, ακόμα και σύντομης διάρκειας, αν και θα το ήθελαν. Επίσης υπάρχουν παιδιά τα οποία έχουν πιο σοβαρή μορφή Αυτισμού τα οποία δεν δείχνουν κανένα ενδιαφέρον στον να κάνουν φίλους. Η πλειοψηφία των παιδιών με Αυτισμό έχουν φίλους απλά εκφράζουν την αγάπη και την φιλία τους με τρόπους ιδιαίτερους τους οποίους αναγνωρίζουν μόνο οι πολύ κοντινοί άνθρωποι.
Είναι καλοί στα μαθηματικά;
Ορισμένα παιδία στο φάσμα του Αυτισμού αναπτύσσουν συγκεκριμένες δεξιότητες, κάποιες από αυτές μπορεί να είναι και τα μαθηματικά. Πολλά παιδιά μπορεί να μην έχουν τόσο φανερά εξελιγμένες δεξιότητες αλλά μπορούν να ξοδέψουν πολύ χρόνο σε αυτό ώστε να βελτιωθούν πάρα πολύ.
Προειδοποιητικά σημάδια του αυτισμού ανά ηλικία
Γιατί πολλές φορές ενώ δείχνουν ότι έχουν καταλάβει κάνουν το αντίθετο από αυτό που τους ζητήθηκε;
Τα περισσότερα παιδιά παίρνουν ότι ακούσουν με την κυριολεκτική του έννοια. Δεν έχουν την δυνατότητα να καταλάβουν το «βαθύτερο νόημα».
Τα παιδιά με Αυτισμό δεν έχουν φαντασία;
Πολλά παιδία στο φάσμα του Αυτισμού είναι εξαιρετικά δημιουργικά και μεγάλη φαντασία. Πολύ πιθανόν βέβαια να το δείχνουν με ασυνήθιστους τρόπους. Το να εξελίξεις την δημιουργικότητα είναι κάτι πολύ σημαντικό όταν διδάσκεις τα παιδιά που είναι στο φάσμα.
Αυτισμός: Ορισμός, περιγραφή, αίτια!
Τι μπορούμε να περιμένουμε να πετύχουν στην σχολική ζωή τους ;
Τα παιδιά στο φάσμα έχουν πολλές ανάγκες αλλά και δυνατότητες. Κάποια πηγαίνουν στο πανεπιστήμιο και άλλα χρειάζονται βοήθεια για ολόκληρη την ζωή τους. Είναι σημαντικό να υποτιμήσουμε τις δυνατότητες ενός παιδιού απλά επειδή δεν αποδίδει με συγκεκριμένο τρόπο την συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Το σημαντικότερο είναι να ακολουθηθεί ένα πλάνο από γονείς και θεραπευτές που θα δώσουν στο παιδί την δυνατότητα να εξελίξει τις κοινωνικές του δυνατότητες και να πετύχει βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους στην εκπαίδευση, στην ανεξαρτησία του αλλά και στην καθημερινή του ζωή.
Λογοθεραπευτής :Βαλταδώρος Θέμης
Υπεύθυνος κέντρου Λογοθεραπείας «ΛΟΓΟΠΑΙΔΙΚΑ»
Αγίου Αλεξάνδρου 41 Παλαιό Φάληρο Τηλ 215 52 50 363
logopaidika@yahoo.gr
facebook page: Λογοπαιδικά