Αλλεργίες στα μάτια: Συμπτώματα, διάγνωση, αντιμετώπιση

Πάρα πολύ συχνά, ειδικά την άνοιξη στα παιδάκια κοκκινίζουν τα μάτια τους. Ο οφθαλμίατρος καλείται τότε να διαγνώσει ανάμεσα σε 12 τουλάχιστον διαφορετικές κλινικές περιπτώσεις που συνεπάγονται υποψία επιπεφυκίτιδας.

Η αλλεργική επιπεφυκίτιδα οφείλεται σε υπέρμετρη αντίδραση του οργανισμού σε κάποια μικροσκοπικά αντικείμενα (τα αλλεργιογόνα) (γύρη, σκόνη, ακάρεα, τρίχωμα ζώων κ.α) με συνέπεια την φλεγμονή του επιπεφυκότα, μιας λεπτής μεμβράνης που καλύπτει το εσωτερικό των βλεφάρων και το λευκό μέρος του ματιού.

Εκτός από τον επιπεφυκότα μπορεί να παρουσιαστεί και οίδημα στα βλέφαρα.

Συμπτώματα

Τα κλινικά συμπτώματα που την συνοδεύουν την αλλεργία είναι κνησμός κατά κύριο λόγο, κοκκίνισμα των ματιών, δακρύρροια, αίσθημα ξένου σώματος, φωτοφοβία , ξηρότητα του οφθαλμού και οίδημα βλεφάρων

Στην αλλεργικές επιπεφυκίτιδες συμπεριλαμβάνονται:

  • Η οξεία αλλεργική επιπεφυκίτιδα και προκαλείται από την επαφή με τον οφθαλμό με ένα αλλεργιογόνο πχ σκόνη.
  • Η εποχιακή αλλεργική επιπεφυκίτιδα, είναι από τις συνηθέστερες μορφές και όπως το λέει και η λέξη έχει χαρακτήρα εποχιακό.
  • Η εαρινή αλλεργική επιπεφυκίτιδα μπορεί να είναι ενεργή καθόλη τη διάρκεια του έτους αλλά είναι πιο έντονη κατά τους ζεστούς μήνες, δηλαδή μεταξύ Απριλίου και Αυγούστου.
  • Η ατοπική κερατοεπιπεφυκίτιδα είναι μια σχετικά σπάνια αλλά δυνητικά σοβαρή νόσος. Προσβάλλει συνήθως άνδρες από την τέταρτη έως την έκτη δεκαετία της ζωής. Οι πάσχοντες παρουσιάζουν θετικό ατομικό και οικογενειακό ιστορικό ατοπίας ή και άσθματος.

Προφυλάξεις λοιπόν που πρέπει οι γονείς να πάρουν για την αποφυγή της οφθαλμικής αλλεργίας, είναι:

• φυσικά η αποφυγή της έκθεσης στο αλλεργιογόνο όταν αυτή είναι δυνατή
• το συχνό πλύσιμο των χεριών, έτσι ώστε να μη μεταφέρονται στα μάτια αλλεργιογόνες ουσίες, όπως κάποια σκόνη ή το τρίχωμα οικιακών ζώων ή γύρη
• να αποφεύγεται το τρίψιμο των ματιών γιατί αυτό επιταχύνει και μεγαλώνει την έκκριση ισταμίνης και
• η χρησιμοποίηση ειδικών φίλτρων στους χώρους εργασίας ή σπιτιού που απομονώνουν από όλα τα αλλεργιογόνα, όπως επίσης και συστήματα κλιματισμού. Μείωση της υγρασίας στο χώρο
• Συχνός καθαρισμός των κλινοσκεπασμάτων

Η τοποθέτηση κρύων κομπρεσών και η χρήση τεχνητών δακρύων που δημιουργούν ένα μικρό φραγμό στην επαφή των αλλεργιογόνων με τον επιπεφυκότα, βοηθούν σημαντικά.

Σε σοβαρότερες περιπτώσεις κρίνεται σκόπιμη η χορήγηση φαρμάκων σε μορφή κολλυρίων, αλοιφών ή ακόμα και δισκίων για κατάποση από το στόμα (ή σιρόπι στα μικρά παιδιά).

Οι βασικές κατηγορίες είναι τα αντισταμινικά, και οι σταθεροποιητές των μαστοκυττάρων. Τα αντισταμινικά αναστέλλουν τη δράση της ισταμίνης και κατά συνέπεια των συμπτωμάτων της αλλεργίας. Οι σταθεροποιητές των μαστοκυττάρων δρουν προληπτικά ώστε να ελαχιστοποιηθούν τα συμπτώματα όταν ερχόμαστε σε επαφή με τα αλλεργιογόνα. Με τη σωστή χρήση των κολλυρίων μπορούμε να έχουμε σημαντική βελτίωση των συμπτωμάτων και να ανακουφίστουμε ουσιαστικά.

Ο οφθαλμίατρος θα σας συστήσει την κατάλληλη αγωγή

Δημήτρης Ψαρράκος
Χειρουργός Οφθαλμίατρος
email : dpsarrakos@gmail.com

Στείλτε τις ερωτήσεις σας στον οφθαλμίατρο του Mothersblog ΕΔΩ

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved