Όταν το κλάμα του μωρού δημιουργεί ενοχές στη μητέρα
Μία γυναίκα που το μωρό της κλαίει συνεχώς αισθάνεται ότι έχει χάσει τον έλεγχο. Οι γυναίκες περιγράφουν ότι αισθάνονται εκνευρισμένες , ότι πνίγονται και βρίσκονται σε πανικό: «Έχασα όλη μου την αυτοπεποίθηση ...έκλαιγα όσο και το μωρό».
« Ήμουν έτοιμη να βάλω τα κλάματα, καθώς τα συναισθήματά μου ήταν πολύ μπερδεμένα, «Δεν μπορούσα στ’ αλήθεια να περιγράψω τα αισθήματά μου , επειδή βρισκόμουν σε μεγάλη αναταραχή», είναι μόνο μερικές από τις μαρτυρίες γυναικών στη συγγραφέα Sheila Kitzinger που ασχολείται εκτενώς με την νηπιακή μέριμνα.
Επίσης, πολλές μαμάδες λένε πως αισθάνονται ότι το μωρό τους τις έχει απορρίψει. «Κλαίει κάθε φορά που πάω να το αγκαλιάσω», «Αισθάνομαι σα να απέτυχα να κερδίσω την αγάπη του», «Νομίζω ότι είμαι πολύ κακή μητέρα», «Γιατί κλαίνε τα παιδιά μου; Είναι κάτι που δεν κάνω καλά;»
Πολλές γυναίκες τέλος αισθάνονται αποτυχημένες, άχρηστες και ανίκανες.
Σύμφωνα με την Sheila Kitzinger όσες συμβουλές και αν λάβουν οι μητέρες και όσο αποτελεσματικές κι αν είναι διάφορες μέθοδοι που εφαρμόστηκαν σε άλλα μωρά, το να κάνει μία μητέρα το δικό της μωρό ευτυχισμένο είναι μέρος μίας διαδικασία μέσα από την οποία θα το γνωρίσει και θα το καταλάβει και μιας σχέσης που ξετυλίγεται μέσα από την οποία θα γνωρίσει η μητέρα και τον εαυτό της όπως και το μωρός της.
Το βασικό ερώτημα που πρέπει να τεθεί κατά τη συγγραφέα είναι, τι σημαίνει το απαρηγόρητο κλάμα ενός παιδιού και τι εξηγήσεις δίνονται συνήθως για το κλάμα.
Μόνο όταν οι μητέρες μπορέσουν και απαντήσουν σε αυτό το ερώτημα, θα νοιώσουν καλύτερα και θα απαλλαγούν από τις ενοχές.