Οστρακιά: Θερίζει σε παιδικούς σταθμούς και νηπιαγωγεία! Συμβουλές για γονείς και εκπαιδευτικούς

Τις τελευταίες εβδομάδες πολλά είναι τα κρούσματα της οστρακιάς τόσο σε παιδικούς σταθμούς όσο και σε νηπιαγωγεία, με τους γονείς να επισκέπτονται το νοσοκομείο και τους παιδίατρους τους ώστε να παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες στα παιδιά τους.

Τι είναι η οστρακιά;
Η οστρακιά είναι μια μολυσματική εξανθηματική νόσος και είναι μεταδοτική σε όλη την εξέλιξή της, από τα υγρά που βγαίνουν από τη μύτη και το στόμα του αρρώστου όσο και από τα μικροσκοπικά τεμάχια δέρματος που αποσπώνται από τυχόν μικρογδαρσίματα, γιατί μπορούν να μεταφέρουν το μικρόβιο της οστρακιάς από τα υγρά, που κολλούν επάνω.

Το βακτήριο που προκαλεί την οστρακιά είναι αιμολυτικός στρεπτόκοκκος της ομάδας Α (Streptococcus pyogenes), ο οποίος έχει μεγάλη αντοχή. Για τον λόγο αυτό η νόσος μπορεί να μεταδοθεί και σε ένα πρόσωπο που ήλθε σε επαφή ακόμα και με κάποιο αντικείμενο που κρατούσε ο ασθενής κατά τη διάρκεια της αρρώστιας του.

Προσβάλλει κυρίως τα παιδιά ηλικίας 4 ως 10 ετών. Οι επιδημίες της είναι άλλοτε ελαφράς και άλλοτε βαριάς μορφής, ενώ υπάρχουν και μικτές με ελαφρά και βαριά περιστατικά.

Η επώαση της νόσου διαρκεί από 24 ώρες μέχρι 4 ημέρες και πολύ σπάνια ως επτά. Ωστόσο έχουν περιγραφεί και κρούσματα όπου η επώαση είχε μεγαλύτερη διάρκεια, αλλά και πολύ μικρότερη, δηλαδή κράτησε μόνο μερικές ώρες, και αυτό στις βαριές μορφές.

Τι είναι η οστρακιά και πώς θα προφυλάξετε τα παιδιά σας, συμβουλεύει η παιδίατρος Μαριαλένα Κυριακάκου!

Πώς θα την αναγνωρίσετε- Συμπτώματα
Συνήθως τα παιδιά που θα νοσήσουν, εμφανίζουν υψηλό πυρετό (39 ως 40°C), ρίγος, τάση προς εμετό ενώ παρατηρείται επίσης και ταχυπαλμία. Στον φάρυγγα, τις αμυγδαλές και τον ουρανίσκο εμφανίζεται μία έντονη κοκκινάδα και το παιδί αισθάνεται έντονο πόνο-ένοχληση κατά την κατάποση. Σε κάποιες περιπτώσεις παρουσιάζεται και πρήξιμο των αδένων γύρω από τον λαιμό.

Εκτός από τον πυρετό όμως, παρουσιάζεται και στο σώμα του ασθενή, και ένα κόκκινο εξάνθημα. Το εξάνθημα της οστρακιάς αρχίζει από το κατώτερο μέρος της κοιλιάς και το ανώτερο του κορμού, καθώς και στο επάνω μέρος των μηρών και εξαπλώνεται γρήγορα στις δίπλες των αγκώνων, το πρόσωπο(όπου μπορεί να μην εμφανιστεί και καθόλου) και σε ολόκληρη την κοιλιά, φθάνοντας τελευταία (κάποτε 2 ή 3 ημέρες αργότερα) στα χέρια και στα πόδια. Δεν έχει παντού την ίδια έντονη κοκκινάδα, ούτε την ίδια διάρκεια.

Σε κάποιες περιπτώσεις ωστόσο το εξάνθημα της οστρακιάς μπορεί να είναι τόσο ελαφρό που μπορεί να περάσει απαρατήρητο.

Πώς γίνεται η διάγνωση
Η διάγνωση θα γίνει από το ιστορικό και την κλινική εικόνα του παιδιού. Ο παιδίατρος μπορεί να κάνει εξέταση από εκκρίσεις του λαιμού με ειδικό βαμβάκι (Strep test, καλλιέργεια φαρυγγικού επιχρίσματος) και σε συνδυασμό με τα άλλα συμπτώματα (υψηλό πυρετό και εξάνθημα) θα δει αν πρόκειται για την οστρακιά ή όχι.

Πώς θεραπεύεται η οστρακιά;
Οι γονείς θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τον παιδίατρο, ο οποίος θα συνταγογραφήσει κάποιο αντιβιοτικό για τουλάχιστον 10 μέρες. Είναι σημαντικό να τηρηθεί η αγωγή για 10 μέρες και να μην διακοπεί, κάτι που κάνουν πολλοί γονείς μόλις δουν ότι το παιδί τους την 5η μέρα είναι καλά. Σε μεγαλύτερα παιδιά μπορεί να δοθεί και αντισηπτικό στοματικό διάλυμα. Τα περισσότερα παιδιά αναρρώνουν πλήρως χωρίς επιπλοκές.

Η συντηρητική αντιμετώπιση στο σπίτι, με χορήγηση άφθονων υγρών, καλό πλύσιμο των χεριών, ξεκούραση αν χρειάζεται και αντιπυρετικά συνήθως αρκούν για να θεραπευθεί ο ασθενής.

Το παιδί μου είχε οστρακιά πότε μπορεί να επιστρέψει στον παιδικό σταθμό/νηπιαγωγείο/σχολείο;
Το παιδί δεν μπορεί να επιστρέψει στο σχολείο/παιδικό σταθμό/νηπιαγωγείο μέχρι να δοθεί αντιβίωση για 48 ώρες τουλάχιστον. Αξίζει να γνωρίζετε ότι μετά τη λήψη αντιβιοτικών επί 24ωρο ο ασθενής δεν πρέπει να είναι σε θέση να μεταδώσει τη νόσο!

Προσοχή:
Για να μη μεταδώσει ο ασθενής τη νόσο πρέπει να απομονώνεται και όποιος τον περιποιείται ή μπαίνει στο δωμάτιό του να πλένει καλά τα χέρια του αμέσως μετά, γιατί ο στρεπτόκοκκος έχει μεγάλη αντοχή και μπορεί να μεταφέρει την οστρακιά έξω από την κατοικία και σε μεγάλη απόσταση. Κατά το φτάρνισμα ή το βήχα, το στόμα πρέπει να καλύπτεται όταν κάποιος έχει οστρακιά και τα χέρια πρέπει να πλένονται καλά πριν αγγίξουν το ο,τιδήποτε.

Επίσης τα ποτήρια που πίνει νερό και τα πιάτα που τρώει φαγητό το παιδί με οστρακιά, πρέπει να διατηρούνται ξεχωριστά και να πλένονται καλά με άφθονο ζεστό νερό και υγρό πλυσίματος καθ’ όλη τη διάρκεια της νόσου.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved