Εξωτερική ωτίτιδα στα παιδιά: Τι είναι και πώς θα την αντιμετωπίσετε!

Η εξωτερική ωτίτιδα αποτελεί φλεγμονή του δέρματος του έξω ακουστικού πόρου. Το αυτί αποτελείται από τρία ανατομικά μέρη, το έξω ούς-το μέσο ούς και το έσω ούς.

Η εξωτερική ωτίτιδα αναπτύσσεται στο έξω ούς (στον έξω ακουστικό πόρο , εκεί που συνήθως τοποθετούνται Q-tips). Η παραγωγή της κυψελίδας, με τις βακτηριοκτόνες ιδιότητες της και το χαμηλό pH ,του έξω ακουστικού πόρου αποτελούν ένα ουσιαστικό φραγμό για τις λοιμώξεις.

Σε περίπτωση που ο φραγμός του επιθηλίου διαταραχθεί (π.χ τραύμα, ξένα σώματα), δημιουργούνται ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξη της εξωτερικής ωτίτιδας. Είναι συχνότερη, όταν ο καιρός είναι θερμός και υγρός. Συχνά εκδηλώνεται το καλοκαίρι μετά από κολύμβηση στη θάλασσα ή σε πισίνες, λόγω εισόδου μολυσμένου νερού στον έξω ακουστικό πόρο.

Αίτια:

Αρκετές φορές μπορεί να προκληθεί από διάφορα αντικείμενα που τοποθετούνται στον έξω ακουστικό πόρο, όπως «μπατονέτες». Συνήθως εντοπίζεται στο ένα αυτί, μπορεί να αφορά όμως και τα δύο. Η εξωτερική ωτίτιδα οφείλεται συνήθως σε λοίμωξη από μικρόβια, ιούς μύκητες ή σε τοπική αλλεργική αντίδραση.

Συμπτώματα:

Τα κύρια συμπτώματα είναι πόνος έντονος και αύξησή του κατά την μάσηση και την πίεση του τράγου (ανατομικό σημείο όταν κλείνουμε τον πόρο), ωτόρροια (υγρό στο αυτάκι του παιδιού) οίδημα, ερυθρότητα δέρματος και προσωρινή βαρηκοΐα (πτώση ακοής).

Διάγνωση:

Η διάγνωση γίνεται με την ωτοσκόπηση στο ιστορικό. Συνήθως δεν χρειάζονται εργαστηριακές εξετάσεις.

Θεραπεία:

Η θεραπεία εντοπίζεται στο καθαρισμό του έξω ακουστικού πόρου. Σε περίπτωση που ο πόρος παραμένει ανοιχτός, η θεραπεία συνίσταται στην ενστάλαξη σταγόνων αντιβιοτικών (τοπική θεραπεία). Σε περίπτωση που ο πόρος είναι κλειστός (από το οίδημα), εισέρχεται στο πόρο μια γάζα και (παραμένει εκεί για δυο ημέρες) εμποτίζεται με αντιβιοτικές ωτικές σταγόνες.

Τι μπορούμε να κάνουμε για να ανακουφίσουμε τον πόνο;

Για τον πόνο μπορεί να χορηγηθούν αναλγητικά . Σε γενικευμένη λοίμωξη, χορηγούνται αντιβιοτικά με συστηματική αγωγή. Επιπλέον συνιστάται αποφυγή έκθεσης σε νερό για 10-14 ημέρες. Το αυτί θα πρέπει να παραμένει στεγνό. Κατά το λούσιμο ο έξω ακουστικός πόρος μπορεί να αποφράσσεται με βαμβάκι με λάδι, για την αποφυγή εισόδου του νερού.

Σεφερλής Φωκίων
Ω.Ρ.Λ-Χειρουργός Κεφαλής & Τραχήλου, ενηλίκων και παίδων
Λ. Κουντουριώτου 158
Ρέθυμνο-Κρήτη
www.fokionseferlis.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved