Τυμπανική διάτρηση στα παιδιά-Πώς αντιμετωπίζεται
Η τρύπα στο τύµπανο ή αλλιώς τυµπανική διάτρηση, δηµιουργείται συνήθως από µόλυνση ή τραύµα στο αυτί.
Συχνά µια τέτοια τρύπα κλείνει από µόνη της χωρίς να υπάρξουν προβλήματα ή επιπλοκές.. Σε άλλες περιπτώσεις όµως, ενδέχεται να υπάρξουν συχνές µολύνσεις µε εκκρίσεις από το αυτί.
Υπάρχουν οξείες ή χρόνιες ρήξεις τυμπάνου. Τα συνήθη συμπτώματα είναι:
-Πόνος στο αφτί. Η τυμπανική μεμβράνη έχει πολλά αισθητικά νεύρα στην επιφάνειά της, γι’αυτό και εμφανίζεται πόνος αν την ακουμπήσουμε κατά λάθος, όπως π.χ. με μια μπατονέτα.
-Απώλεια της ακοής (μπούκωμα του αυτιού) που θα προκύψει ως επακόλουθο της ρήξης. Είναι ανάλογη του μεγέθους της τρύπας που θα δημιουργηθεί. Τις περισσότερες φορές το σύμπτωμα υποχωρεί όταν αποκατασταθεί και η ρήξη.
-Αιμορραγία ή εκροή υγρού από το αφτί. Το τύμπανο έχει άφθονα αγγεία. Αν η γραμμή της ρήξης συναντήσει κάποιο από αυτά, μπορεί να προκύψει αιμορραγία, από μικρή έως εντελώς ασήμαντη, αλλά συνήθως το σύμπτωμα αυτό απουσιάζει.
Η διάγνωση μπορεί να γίνει με κλινική εξέταση με ωτοσκόπιο είτε από τον παιδίατρο είτε από τον ωτορινολαρυγγολόγο.
Το τύμπανο μπορεί να θεραπευτεί μέσα σε 2 μήνες. Αν δεν υπάρξει θεραπεία μέσα σε αυτό το διάστημα, ο γιατρός μπορεί να σας συστήσει μία χειρουργική επέμβαση, την τυμπανοπλαστική, για να επισκευάσει τη διάτρηση. Με την τυμπανοπλαστική κλείνει η τρύπα τοποθετώντας κάποιο κομμάτι ιστού από τον ίδιο τον ασθενή. Η τυμπανοπλαστική μπορεί να εφαρμοστεί σε παιδιά και ενήλικες.
Η επέμβαση είναι προτιμότερο να γίνεται στα παιδιά μετά την ηλικία των 8 χρόνων γιατί το ανοσοποιητικό τους σύστημα, είναι πλέον ισχυρότερο, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες επιτυχίας της εγχείρησης.