Τι δεν πρέπει να κάνουμε σε παιδικά τραύματα που αιμορραγούν
Τραύματα που αιμορραγούν, οποιασδήποτε έκτασης και μορφής, αντιμετωπίζονται με έναν και μόνο τρόπο.
Αυτός είναι η επίμονη εφαρμογή πίεσης με γάζα, πετσέτα ή ότι άλλο σας βρίσκεται, ακόμα και με γυμνό χέρι αν δεν υπάρχει τίποτα άλλο διαθέσιμο.
Δεν θα πρέπει να επιτρέψετε στην θέα του αίματος να σας πανικοβάλει και να σας καθηλώσει σε κατάσταση απραξίας. Ακόμα και ένα μικρό τραύμα μπορεί να έχει ως συνέπεια σημαντική απώλεια αίματος για το παιδί σας και θα ήταν κρίμα να συμβεί αυτό όταν η αντιμετώπιση είναι τόσο απλή.
Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων όπως αναφέρεται στο παιδοχειρουγικό group www.surgery4kids.gr, η αιμορραγία σταματά με επίμονη, σφιχτή πίεση για 3 περίπου λεπτά. Ακολούθως απομακρύνετε τυχόν εμφανή ξένα σώματα, ρίχνετε λίγο αντισηπτικό, καλύτερα ποβιδόνη (Betadine) και εφαρμόζετε σφιχτή επίδεση.
Η επίδεση γίνεται τυλίγοντας τον επίδεσμο από την περιφέρεια προς το κέντρο. Εφόσον πρόκειται για τραυματισμένο άκρο, μεταφέρετε το παιδί με το άκρο ψηλά.
Εάν η επίδεση εμποτιστεί με αίμα μην την απομακρύνετε για την αντικαταστήσετε με νέα. Καλύτερα να τοποθετήσετε τη νέα επάνω από την παλαιά κι ας είναι εμποτισμένη και να συνεχίσετε να εφαρμόζετε πίεση.
Αποφύγετε να βάλετε στο τραύμα οτιδήποτε είναι δύσκολο στην συνέχεια να απομακρυνθεί, διότι επίπονες προσπάθειες καθαρισμού μπορεί να επανεκκινήσουν την αιμορραγία.