5+1 ερωταπαντήσεις για το ροταϊό
Έγινες πλέον μανούλα και κρατάς στην αγκαλιά σου το πιο όμορφο, πιο μοναδικό, πιο αγαπημένο πλασματάκι του κόσμου!
Από τη Σοφία Μαυραντζά
Ξέρουμε πως το κρατάς στην αγκαλιά σου και ομορφαίνει ο κόσμος όλος, όμως κι εσύ με τη σειρά σου γνωρίζεις πολύ καλά πως πρέπει να είσαι ενημερωμένη για τυχόν ιούς που θα ταλαιπωρήσουν το μωράκι σου, εσένα την ίδια αλλά και ολόκληρη την οικογένεια.
Για παράδειγμα, πόσα γνωρίζεις για το ροταϊό; Τι ιός είναι, πώς και πότε μπορεί να προσβάλλει το μωράκι σου; Κινδυνεύουν και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας; Και τι μπορείς να κάνεις για όλα αυτά; Μα φυσικά πρόληψη! Και, ναι, η πρόληψη μπορεί να είναι σαν παιχνίδι! Εμείς, πάντως, θα προσπαθήσουμε να σου λύσουμε κάποιες απορίες:
1. Τι είναι ο ροταϊός και ποιον μπορεί να προσβάλλει;
Πρόκειται για τον ιό που εμφανίζεται ως μια από τις κυριότερες αιτίες διάρροιας σε βρέφη και μικρά παιδιά. H γαστρεντερίτιδα από ροταϊό είναι μια νόσος που εκδηλώνεται πολύ συχνά σε βρέφη διαταράσσοντας τους πρώτους μήνες ζωής τους. Συγκεκριμένα, 1 στα 3 περιστατικά εμφανίζεται σε βρέφη μικρότερα των 6 μηνών. Σχεδόν κάθε παιδί έχει περάσει λοίμωξη από ροταϊό μέχρι την ηλικία των 5 ετών, ενώ είναι μία από τις κυριότερες αιτίες σοβαρής διάρροιας και αφυδάτωσης σε παιδιά μικρότερα των 5 ετών.
2. Ποια είναι τα συμπτώματα του ροταϊού;
Τα παιδιά συνήθως εμφανίζουν συμπτώματα υδαρούς διάρροιας, πυρετό καθώς και εμετό. Τα συμπτώματα μπορεί να διαρκέσουν από 3 έως 7 ημέρες.
3. Πώς μεταδίδεται ο ροταϊός;
Ο ιός του ροταϊού χαρακτηρίζεται από υψηλή μεταδοτικότητα, καθώς μπορεί να επιβιώσει στα χέρια το λιγότερο για 4 ώρες, ενώ σε αντικείμενα (π.χ. παιχνίδια) μπορεί να επιβιώσει για έως και 10 ημέρες!
4. Ποιες είναι οι επιπτώσεις του ροταϊού;
Ο ροταϊός ευθύνεται για το 40% των νοσηλειών για σοβαρή διάρροια σε βρέφη και παιδιά, αφού 1 στα 65 περιστατικά απαιτεί νοσηλεία, ενώ 1 στα 5 περιστατικά απαιτεί επίσκεψη σε γιατρό. Τι σημαίνει αυτό για το οικογενειακό περιβάλλον; Απώλεια εσόδων, μειωμένη παραγωγικότητα για όλα τα μέλη της που εξουθενώνονται σωματικά, ενώ την ίδια στιγμή έχει και ψυχολογικές επιπτώσεις στα άτομα του οικογενειακού περιβάλλοντος. Ταυτόχρονα «λαβωμένο» καταλήγει και το σύστημα υγεία καθώς αυξάνονται τα νοσοκομειακά κόστη, επιβαρύνεται η ιατρική φροντίδα και γίνεται χορήγηση φαρμάκων.
5+1. Πώς μπορώ να προστατεύσω το παιδί μου από το ροταϊό;
Μπορείς να προστατεύσεις το παιδί σου από το ροταϊό με τον εμβολιασμό. Όλα τα παιδιά πρέπει να κάνουν 2–3 δόσεις του εμβολίου κατά του ροταϊού, ξεκινώντας από την ηλικία των 2 μηνών. Τα μωρά πρέπει να πάρουν όλες τις δόσεις του εμβολίου μέχρι την ηλικία των 6 μηνών. Το εμβόλιο είναι σε υγρή μορφή και χορηγείται από το στόμα. Ήδη από το 2009 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) συστήνει την εισαγωγή του εμβολιασμού έναντι ροταϊού σε όλα τα εθνικά προγράμματα εμβολιασμών. Επιπρόσθετα, καλό είναι να γίνεται συχνό πλύσιμο των χεριών.
Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να ρωτήσεις το γιατρό για την προστασία του παιδιού σου έναντι του ροταϊού. Μην ξεχνάς: Η πρόληψη είναι σαν παιχνίδι!