Καύσωνας και βρέφη: Πώς να τα προστατεύσετε από τη ζέστη
Τα βρέφη και τα μικρά παιδιά επηρεάζονται από τον καύσωνα πολύ περισσότερο απ΄ότι οι ενήλικες.
Ο κύριος λόγος είναι ότι έχουν μεγαλύτερη επιφάνεια σώματος από μάζα σώματος, οπότε νιώθουν τη ζέστη πιο έντονα και πιο γρήγορα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να αυξάνεται γρήγορα η θερμοκρασία σώματος ενός παιδιού σε σχέση με ενός ενήλικα όταν αυτό εκτίθεται σε ψηλές θερμοκρασίες.
Τι πρέπει να γνωρίζετε για να περάσετε και αυτό τον μίνι καύσωνα χωρίς απρόοπτα. Σύμφωνα με τον Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών τα βασικά προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση του καύσωνα είναι τα εξής:
-Αποφυγή έκθεσης στον ήλιο και παραμονή σε σκιασμένους και δροσερούς χώρους. Σε περίπτωση αναγκαστικής έκθεσης στον ήλιο πρέπει να χρησιμοποιείται καπέλο ή γενικά κάλυμμα κεφαλής. Η ένδυση να αποτελείται κατά προτίμηση από λεπτά, ευρύχωρα, ανοιχτόχρωμα, κυρίως βαμβακερά ενδύματα.
-Αποφυγή, κατά το δυνατό, σωματικής κόπωσης.
-Άφθονη λήψη δροσερού νερού ή φυσικών χυμών. Αποφυγή σακχαρούχων, ανθρακούχων ποτών.
-Λήψη ελαφράς, άλιπης, αλατισμένης τροφής, κατανεμημένης σε μικρά συχνά γεύματα. Αποφυγή οινοπνευματωδών ποτών.
-Συχνά δροσερά λουτρά, τοποθέτηση ψυχρών επιθεμάτων.
-Οι ευρισκόμενοι σε φαρμακευτική αγωγή και ιδίως όσοι λαμβάνουν διουρητικά, ηρεμιστικά, αντιυπερτασικά, αντιϊσταμινικά, Β΄ αναστολείς κ.λ.π. φάρμακα πρέπει να βρίσκονται σε διαρκή επαφή με τους θεράποντες γιατρούς τους προκειμένου να λαμβάνουν τις ανάλογες οδηγίες.
-Επίσης, σε διαρκή επαφή με τους γιατρούς τους πρέπει να βρίσκονται όσοι πάσχουν από νοσήματα του καρδιαγγειακού, κεντρικού νευρικού και αναπνευστικού συστήματος, οι διαβητικοί, νεφροπαθείς, αλκοολικοί καθώς και οι πάσχοντες από πάσης φύσεως
βαρέα νοσήματα.
-Οι κάτοικοι του κέντρου της Αθήνας να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις περιοχές του κέντρου που διακρίνονται από υψηλή ατμοσφαιρική ρύπανση και αυξημένη κυκλοφορία.
-Οι μόνιμοι κάτοικοι του κέντρου της Αθήνας είναι προτιμότερο τις θερμές ώρες της ημέρας να παραμένουν, με κλειστά παράθυρα, στο σπίτι τους και να χρησιμοποιούν ανεμιστήρες ή κλιματιστικές συσκευές.
-Τέλος, τονίζουμε ότι οι ευπαθείς κατηγορίες πληθυσμού είναι τα βρέφη, τα παιδιά προσχολικής ηλικίας, οι υπερήλικες καθώς και οι εργάτες, αγρότες, αθλητές κ.λ.π. Κατά συνέπεια ιδίως αυτοί, αλλά και όλοι οι υπόλοιποι οφείλουν να επικοινωνήσουν αμέσως με το γιατρό τους ή τις υγειονομικές αρχές εφόσον εμφανίσουν και το παραμικρό σύμπτωμα το οποίο ενδεχομένως είναι αποτέλεσμα των καιρικών συνθηκών όπως ζάλη, κεφαλαλγία, ίλιγγο, υπνηλία, διαταραχές συμπεριφοράς, ναυτία, εμετούς, κράμπες κ.λ.π.
Ενυδάτωση και σίτιση
• Το σημαντικό είναι τα νεογνά/ βρέφη σε περιόδους καύσωνα να είναι καλά ενυδατωμένα. Αυτό για τα βρέφη που θηλάζουν σημαίνει συχνότερους θηλασμούς, ενώ για τα άλλα περισσότερα γεύματα. Ειδικά, εάν το βρέφος λαμβάνει στέρεες τροφές, συστήνεται να πίνει αρκετό νερό στα μεσοδιαστήματα.
• Σε περιπτώσεις παρατεταμένου καύσωνα, ακόμη και σε μικρότερα βρέφη μπορεί να χορηγηθούν μικρές ποσότητες βρασμένου νερού.
• Τα βρέφη καλό είναι να τρώνε περισσότερα χορταρικά και φρούτα και λιγότερα λίπη.
• Τα νεογνά/βρέφη πρέπει να είναι ντυμένα όσο γίνεται πιο ελαφρά. Μπορεί απλά να φορούν την πάνα τους ή ένα ελαφρύ φανελάκι αφήνοντας τα χέρια και τα πόδια τους ελεύθερα.
• Χρήσιμα είναι τα χλιαρά ντουζ ή μπάνια. Πρέπει να αποφεύγεται το κρύο νερό.
• Τα νεογνά/βρέφη πρέπει να κοιμούνται στο δροσερότερο μέρος του σπιτιού, το οποίο θα πρέπει να αερίζεται καλά. Αποφεύγουμε να αφήνουμε το μωρό να κοιμάται στο καρότσι. Αν κοιμάται σε κούνια, βγάζουμε την πάντα ώστε ο αέρας να κυκλοφορεί καλύτερα.
• Εάν έχουμε κλιματιστικό, το ρυθμίζουμε στους 25-26 βαθμούς Κελσίου. Αερίζουμε τακτικά τον χώρο. Εάν χρησιμοποιούμε ανεμιστήρα, προσέχουμε να μην κατευθύνεται πάνω στο μωρό μας.
Εκτός σπιτιού
• Καλό είναι να αποφεύγονται οι μετακινήσεις των γονιών με το μωρό σε ημέρες καύσωνα. Εάν πρέπει να μετακινηθούμε, επιλέγουμε τις πρωινές ώρες. Τα μωρά μπορούν εύκολα να υπερθερμανθούν στο αυτοκίνητο ακόμη και αν χρησιμοποιούμε κλιματιστικό.
• Χρησιμοποιούμε το κατάλληλο αντηλιακό (το δέρμα του μωρού είναι ευαίσθητο σε εγκαύματα ακόμη και μέσα στο αυτοκίνητο) και φυσικά ανοιχτόχρωμα, ελαφρά ρούχα και καπέλο.
• Δεν ξεχνάμε να το ενυδατώνεται σωστά (συχνοί θηλασμοί ή γεύματα).
• Επιλέγουμε πρωινές ή απογευματινές ώρες για να πάμε το μωρό μας στη θάλασσα. Τα μωρά πρέπει να φορούν το κατάλληλο αντηλιακό, βαμβακερό λευκό φανελάκι και καπέλο και φυσικά καλό είναι τα παιδιά να μην παραμένουν στον ήλιο μετά το μπάνιο τους.