«Φάρμακο» η βιταμίνη D για τις κρίσεις άσθματος- Μπορεί να τις μειώσει στο μισό
Οι άνθρωποι που πάσχουν από άσθμα, είναι δυνατό να παθαίνουν λιγότερες σοβαρές κρίσεις, οι οποίες να απαιτούν εισαγωγή σε νοσοκομείο, αν παίρνουν βιταμίνες D, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.
Η μελέτη δείχνει ότι αν ο ασθενής, εκτός από τα φάρμακά του για το άσθμα, λαμβάνει και συμπληρώματα βιταμίνης D, τότε είναι δυνατό να μειώσει στο μισό τις κρίσεις άσθματος.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή 'Αντριαν Μαρτινό του Πανεπιστημίου Queen Mary του Λονδίνου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στην ιατρική επιθεώρηση Cochrane Library και ανάλογη ανακοίνωση στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας στο Λονδίνο, αξιολόγησαν τις έως τώρα μελέτες πάνω στο θέμα (επτά κλινικές δοκιμές που αφορούσαν 435 παιδιά και δύο που εστίασαν σε 658 ενηλίκους).
Οι περισσότεροι συμμετέχοντες είχαν ήπιο έως μέτριο άσθμα, δηλαδή εμφάνιζαν συμπτώματα τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα, αλλά χωρίς να διαταράσσεται σοβαρά η καθημερινή ζωή τους. Μια μειονότητα των ασθενών είχε σοβαρό άσθμα.
Μια καθημερινή δόση 25 έως 50 μικρογραμμαρίων βιταμίνης D αποδείχθηκε ότι μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο ασθματικών κρίσεων, ιδίως στους μεγάλους, ενώ για τα παιδιά χρειάζονται περισσότερα στοιχεία από νέες μελέτες. Ο κίνδυνος μιας κρίσης που απαιτεί εισαγωγή σε νοσοκομείο, μειώθηκε από 6% σε 3%, όταν ο ασθενής έπαιρνε βιταμίνη D επί μισό έως ένα έτος.
Επίσης, εκτός από τη σοβαρότητα, η βιταμίνη μειώνει και τη συχνότητα των κρίσεων άσθματος που χρειάζονται θεραπεία με στεροειδή φάρμακα. Η χορήγησή της δεν προκαλεί παρενέργειες, τουλάχιστον σε αυτές τις δόσεις που δοκιμάσθηκαν. Οι επιστήμονες δεν είναι ακόμη βέβαιοι γιατί η D δρα προστατευτικά, αλλά υποθέτουν ότι βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα να καταπολεμά τις λοιμώξεις των πνευμόνων, όπως το κοινό κρυολόγημα, οι οποίες μπορεί να πυροδοτήσουν κρίσεις άσθματος.
Πάνω από 330 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από άσθμα. Εκτιμάται ότι περίπου ένας στους τέσσερις ασθενείς με άσθμα κάποια στιγμή στη ζωή του θα χρειασθεί να καταφύγει σε κάποιο τμήμα εκτάκτων περιστατικών νοσοκομείου, ενώ ένας στους οκτώ να κάνει εισαγωγή σε αυτό για περαιτέρω θεραπεία. Η βιταμίνη D παράγεται με φυσικο τρόπο στο σώμα, όταν ο ήλιος πέφτει πάνω στο δέρμα. Για μεγαλύτερες ποσότητες, κάποιος πρέπει να την πάρει σε μορφή χαπιού ή άλλου συμπληρώματος.
Παραμένει ακόμη άγνωστο, σύμφωνα με τους επιστήμονες, αν όλοι οι ασθενείς θα ωφεληθούν από τη βιταμίνη D ή μόνο όσοι έχουν χαμηλή ποσότητα στο σώμα τους. Σε κάθε περίπτωση, ο Μαρτινό τόνισε ότι οι ασθενείς δεν πρέπει να σταματήσουν τα φάρμακά τους και, στη θέση τους, να παίρνουν μόνο βιταμίνη D.
Στο μεταξύ, άλλοι επιστήμονες παρουσίασαν στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet» τα ελπιδοφόρα αποτελέσματα μιας κλινικής δοκιμής του νέου φαρμάκου benralizumab σε πάνω από 2.500 άτομα. Το φάρμακο, μετά τη λήψη του επί ένα έτος, μείωσε κατά το ένα τρίτο έως κατά το ήμισυ τις κρίσεις στους ασθενείς με την πιο σοβαρή μορφή της νόσου.