Πώς να τονώσετε το ανοσοποιητικό του παιδιού σας
Εάν το παιδί σας αρρωσταίνει συχνά, υπάρχουν τρόποι να το βοηθήσετε, ώστε να τονωθεί το ανοσοποιητικό του.
Ένα παιδί είναι απίθανο να μην αρρωστήσει, διότι απλώς το ανοσοποιητικό του σύστημα είναι εντελώς…άπειρο. Παρ' όλα αυτά, με μια ισορροπημένη διατροφή, καθημερινή άσκηση και αρκετό ύπνο, μπορείτε να το βοηθήσετε να καταπολεμήσει ευκολότερα ιούς και λοιμώξεις.
Πρώτα από όλα μειώστε τη ζάχαρη, αφού ακόμα και μέτρια κατανάλωση ζάχαρης καταστέλλει το ανοσοποιητικό, κάνοντας πιο δύσκολο για το σώμα να καταπολεμήσει λοιμώξεις όπως γρίπη. Χρησιμοποιήστε το μέλι σαν υποκατάστατο της ζάχαρης, που έχει αντισηπτικούς και αντιμικροβιακους παράγοντες.
Βεβαιωθείτε πως τρώει άφθονα πράσινα λαχανικά, επαρκή ζωική πρωτεΐνη (συκώτι, κρέας, ψάρι, πουλερικά) και καλά λίπη όπως αγνό βούτυρο, ελαιόλαδο, λάδι καρύδας, αβοκάντο, (όχι σπορέλαια και μαργαρίνες) κατανεμημένα ισόποσα στο πρωινό, το μεσημεριανό και το βραδινό. Ο κύριος λόγος που αρρωσταίνουμε κατά τη χειμερινή περίοδο είναι τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D, αφού η βιταμίνη D3 ενισχύει το ανοσοποιητικό, αλλά λειτουργεί καλύτερα μαζί με βιταμίνη Α και Κ2. Τρόφιμα πλούσια σε A, D και Κ2 είναι τα αβγά ψαριών, η πέστροφα, το σκουμπρί, οι σαρδέλες, ο σολομός, το συκώτι, ο κρόκος αβγού και το αγνό βούτυρο.
Ο ψευδάργυρος αποτελεί ισχυρό αντιοξειδωτικό που παίζει καθοριστικό ρόλο στο ανοσοποιητικό. Περιέχει 100 ένζυμα που βοηθούν στη χώνεψη, και είναι βασικός για την υγιή μεταβολική ικανότητα, ενώ παράλληλα θωρακίζει την άμυνα του οργανισμού ενάντια στις χειμερινές ιώσεις, χάρη στην αντιοξειδωτική του δράση. Βρίσκεται στα στρείδια, το συκώτι, το μοσχαρίσιο κρέας και το αρνί, τα αυγά, το γιαούρτι, το τυρί και τα θαλασσινά.
Το γιαούρτι μάλιστα, αποτελεί μια καλή εναλλακτική τροφή για την πρόσληψη ασβεστίου. Εκτός από το ασβέστιο και τη βιταμίνη Β, περιέχει ένα φυσικό αντιβιοτικό, που ενισχύει την άμυνα του οργανισμού ενάντια σε πολλά διαφορετικά βακτηρίδια. Τα γιαούρτια που περιέχουν προβιοτικά ή -αλλιώς- «φιλικά» βακτήρια, προστατεύουν από τους ιούς και μειώνουν χρονικά τη διάρκεια του κρυολογήματος. Γι' αυτό και είναι απαραίτητο στη διατροφή των παιδιών.
Η συμβολή της άσκησης στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος είναι επίσης πολύ σημαντική. Επιδρά θετικά στην κινητικότητα των λευκοκυττάρων, τα οποία αποτελούν το βασικό αμυντικό μηχανισμό του οργανισμού απέναντι σε ιούς και βακτήρια, και διευκολύνει την απομάκρυνση πιθανών παθογόνων μικροοργανισμών από τον αναπνευστικό σωλήνα, λόγω αύξησης της αναπνευστικής συχνότητας. Προσέξτε όμως γιατί η υπερβολική άσκηση μπορεί να επιδράσει αρνητικά στο ανοσοποιητικό σύστημα, λόγω εξάντλησης του οργανισμού.
Και τέλος, είναι απαραίτητος ο καλός ύπνος! Ο οργανισμός σας πρέπει να είναι ξεκούραστος για να μπορέσει να 'πολεμήσει' τα μικρόβια-εισβολείς!
Όσο νωρίτερα κοιμάται το παιδί, τόσο περισσότερα είναι τα οφέλη