Tο παιδί στραβοκατάπιε; Ψυχραιμία και μην πανικοβάλλεστε
Οι κίνδυνοι που υπάρχουν γύρω μας γίνονται περισσότεροι όταν έχουμε παιδιά. Για αυτό είναι χρήσιμο να ξέρουμε να αντιμετωπίζουμε τις δύσκολες καταστάσεις , γνωρίζοντας κάποια βασικά πράγματα για να προσφέρουμε τις πρώτες βοήθειες.
Τα βρέφη και τα μικρά παιδιά στραβοκαταπίνουν πολύ συχνά όταν τρώνε το φαγητό τους. Αν συμβεί κάτι τέτοιο ΜΗΝ πανικοβληθείτε και ΜΗΝ αρχίζετε να κουνάτε το παιδί απότομα. Ένα νευρολογικά υγιές παιδί αυτόματα θα βήξει και θα βγάλει ή θα καταπιεί το φαγητό.
Χτυπήστε το μόνο στην πλατούλα. Δεν χρειάζεται να κάνετε κάτι άλλο αν το παιδί αναπνέει, βήχει ή κλαίει.
Αν είναι ξαπλωμένο, ανασηκώστε το ή γυρίστε το μπρούμυτα με το κεφάλι λίγο πιο χαμηλά από το υπόλοιπο σώμα. Εννοείται ότι δεν πρέπει να βάλετε το χέρι σας μέσα στο στόμα του γιατί μπορεί να σπρώξετε τη μπουκιά πιο βαθιά.
Μπορείτε να ξαπλώσετε το μωρό, με το πρόσωπο προς τα κάτω, πάνω στο βραχίονά σας, στηρίζοντας το κεφάλι του και το λαιμό του με το ένα χέρι. Κρατήστε το κεφάλι χαμηλότερα από το σώμα. Δώστε του 5 μικρά χτυπήματα στην πλάτη, ανάμεσα στις ωμοπλάτες, με τη βάση της παλάμης. Εάν δεν καταφέρετε να αποβάλετε το αντικείμενο που, γυρίστε το ανάσκελα έτσι ώστε η πλάτη του να ακουμπάει στο βραχίονα σας. Και εδώ, κρατήστε το κεφάλι χαμηλότερα από το σώμα.
Αν ο βήχας συνεχίζεται ή το παιδί δυσκολεύεται να αναπνεύσει ή αν αρχίσει να μελανιάζει ζητήστε επειγόντως βοήθεια. Είναι σπάνια αυτή η περίπτωση αλλά μπορεί να συμβεί.