Τι κινδύνους διατρέχουν τα πρόωρα μωρά;

Η πρόωρη γέννηση είναι παγκοσμίως η κυριότερη αιτία θανάτου στα νεογνά βρέφη κατά τις πρώτες 4 εβδομάδες ζωής. Οι επιπλοκές από την πρόωρη γέννηση είναι η δεύτερη συχνότερη αιτία θανάτου μετά την πνευμονία σε παιδιά κάτω των 5 ετών.

Αρχικά εκείνο που έχει σημασία να γνωρίζουμε είναι ότι τα πρόωρα βρέφη χωρίζονται σε υποκατηγορίες ανάλογα με την ηλικία κύησης:
•Εξαιρετικά πρόωρα (λιγότερες από 28 εβδομάδες).
•Πολύ πρόωρα (από 28 έως 32 εβδομάδες).
•Μετρίως έως όψιμα πρόωρα (από 32 έως 37 εβδομάδες).

Τα μετρίως και τα όψιμα πρόωρα βρέφη που δεν παρουσιάζουν επιπλοκές δέχονται φροντίδα μαζί με τις μητέρες τους στους θαλάμους όπου μεταφέρονται μετά τον τοκετό ή στο σπίτι. Ομως, τα βρέφη που γεννιούνται μετά από κύηση 32 εβδομάδων -ή και λιγότερων- διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν επιπλοκές και συνήθως χρειάζονται νοσηλεία ή εντατική φροντίδα, που περιλαμβάνει αναπνευστική υποστήριξη, θερμική φροντίδα και μέτρα υγιεινής.

Συγκεκριμένα τα μωρά που γεννιούνται μετά τις 34 εβδομάδες έχουν μικρότερο κίνδυνο επιπλοκών γιατί τα συστήματά τους είναι σχεδόν ώριμα. Νωρίτερα, υπάρχει ο αυξημένος κίνδυνος προβλημάτων, όπως αναπνευστικά, υποθερμία, χαμηλό σάκχαρο, ίκτερος, λοιμώξεις αλλά και προβλήματα στα μάτια, πολλά από τα οποία όμως αντιμετωπίζονται από τους ειδικούς. Το μωρό είναι στις περισσότερες περιπτώσεις πολύ μικρό (μερικές φορές ζυγίζει μετά βίας 500 γρ.) και έχει άφθονο εμβρυϊκό χνούδι, που πέφτει στην πορεία. Αν γεννηθεί πριν από τις 36 εβδομάδες, δεν θα έχει ώριμο αντανακλαστικό πιπιλίσματος, οπότε θα χρειαστεί να παίρνει το μητρικό γάλα από το σωληνάκι.Καθώς δεν θα έχει τις στιβάδες λίπους που δημιουργούνται τις τελευταίες εβδομάδες, θα φαίνονται οι φλέβες κάτω από το δέρμα του.

Είναι στενάχωρο και πολύ αγχωτικό να βλέπει ένας γονιός το μωρό του καλωδιωμένο σε συσκευές και σε σωληνάκια, όμως είναι ο μοναδικός τρόπος για να μπορεί να τρώει, να αναπνέει και να αναπτύσσεται. Ευτυχώς τις περισσότερες φορές τα πρόωρα μωρά ανακάμπτουν γρήγορα και μετά από την υποστήριξη κάποιων ημερών παίρνουν βάρος και τρέφονται κανονικά.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved