Στρεπτόκοκκος: Πώς θα καταλάβετε ότι το παιδί σας έχει το μικρόβιο;

Ο στρεπτόκοκκος στον λαιμό είναι μια λοίμωξη που προκαλεί οξύ πόνο την ώρα που προσπαθούμε να καταπιούμε ή  να φάμε.

Στρεπτόκοκκος: Πώς θα καταλάβετε ότι το παιδί σας έχει το μικρόβιο;

Διαφέρει από τον πονόλαιμο που προκαλείται από κρυολόγημα καθώς ο στρεπτόκοκκος τείνει να εκδηλώνεται με έναν πιο οξύ και επίμονο πόνο σε σημείο που ο ασθενής είναι δύσκολο να καταπιεί. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο στρεπτόκοκκος μπορεί να προκαλέσει ναυτία, έλλειψη όρεξης, ή πόνο στο κεφάλι και την κοιλιά.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τον στρεπτόκοκκο
Από τις φαρρυγγοαμυγδαλίτιδες που οφείλονται σε μικρόβια κυρίαρχο παθογόνο είναι ο β-αιμολυτικός στρεπτόκοκκος ομάδας Α, ενώ σπανιότερα οι β-αιμολυτικοί στρεπτόκοκκοι ομάδας C ή G. Η μεγαλύτερη συχνότητα της φαρυγγοαμυγδαλίτιδας από β-αιμολυτικό στρεπτόκοκκο ομάδας Α παρατηρείται στις ηλικίες 3-10 ετών.

Ο λόγος που είναι τόσο σημαντικό να γίνει διάκριση μεταξύ του στρεπτόκοκκου και του απλού πονόλαιμου είναι, σύμφωνα με το onmed.gr, ότι ο στρεπτόκοκκος προκαλείται από βακτηριακή λοίμωξη (στρεπτόκοκκου ομάδας Α) και ο απλός πονόλαιμος συνήθως προκαλείται από έναν ιό.
Η αντιβιοτική θεραπεία μπορεί να ελαττώσει τα συμπτώματα και τη διάρκεια της ασθένειας μόνο αν τα βακτήρια είναι η αιτία του πόνου. Χωρίς αντιβιοτικά, μια μόλυνση στρεπτόκοκκου μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές που επηρεάζουν την καρδιά ή άλλα όργανα.

Πότε πρέπει να δείτε ένα γιατρό
Αν το παιδί σας έχει πονόλαιμο μαζί με πρησμένους λεμφαδένες, υψηλό πυρετό (πάνω από 38,3°C) σε μεγαλύτερα παιδιά, ή πυρετό που διαρκεί περισσότερο από 48 ώρες καθώς και προβλήματα στην αναπνοή ή στην κατάποση, θα πρέπει να ζητήσετε ιατρική διάγνωση.

Εξετάσεις
Στην εργαστηριακή διάγνωση της νόσου από στρεπτόκοκκο χρησιμεύουν:
- το strep-test: είναι ένα τεστ ανοσοχρωματογραφίας με το οποίο ανιχνεύετε το αντιγόνο του β-αιμολυτικού στρεπτόκοκκου ομάδας Α σε φαρυγγοαμυγδαλικό επίχρισμα. Η απάντηση δίνεται σε 10 λεπτά.
- η καλλιέργεια φαρυγγικοαμυγδαλικού επιχρίσματος, η οποία είναι απαραίτητη όχι μόνο για την επιβεβαίωση του παθογόνου μικροβίου αλλά και για τον έλεγχο της ευαισθησίας του.
- οι ορολογικές εξετάσεις: 1. ο προσδιορισμός του τίτλου της αντι-Ο-στρεπτολυσίνης (ASTO). Είναι μια εξέταση που μπορεί να δώσει υψηλούς τίτλους και σε άλλα νοσήματα 2. ο προσδιορισμός του τίτλου της αντιDNάσης-Β (antiDNASE-β). Είναι μια εξέταση πιο ειδική για τον β-αιμολυτικού στρεπτόκοκκου ομάδας Α.

Η χορήγηση του αντιβιοτικού πολύ γρήγορα ελαττώνει τον αριθμό των στρεπτοκόκκωv στο φάρυγγα και έτσι τα παιδιά, εφ’ όσον βελτιωθούν και κλινικά, μπορούν να επιστρέψουv στη σχολική τάξη 24 ώρες μετά την έναρξη της θεραπείας. Δεν χρειάζεται να επαναληφθεί η καλλιέργεια φαρυγγικού μετά το τέλος της θεραπείας, παρά μόνον στην περίπτωση που συμβεί υποτροπή των συμπτωμάτων ή σε άτομο με αυξημένο κίνδυνο για ρευματικό πυρετό.

Δεν ενδείκνυται καμία παρέμβαση διαγνωστική ή θεραπευτική, σ’ αυτούς που ήρθαν σε επαφή με πάσχοντα, εφ’ όσον είναι ασυμπτωματικοί.

Συμβουλές
-Το πλύσιμο των χεριών είναι το πιο βασικό μέτρο προστασίας για την μετάδοση ιών και μικροβίων.
-Ανοίγετε πόρτες και παράθυρα, ώστε να αερίζονται καθημερινά όλα τα δωμάτια και να μπαίνει φρέσκος αέρας στο σπίτι.
-Μην καθυστερείτε την επίσκεψη στον παιδίατρο, όταν το παιδί είναι άρρωστο ιδιαίτερα αν έχει πυρετό και πονόλαιμο. Η τηλεφωνική επικοινωνία δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη διάγνωση.
-Αν ο παιδίατρος έχει χορηγήσει αντιβίωση, ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες του, χωρίς να τη διακόπτετε, επειδή το παιδί δείχνει καλά.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved