Γιατί έχουν αυξηθεί οι παιδικές αλλεργίες;
Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι η συχνότητα των αλλεργικών νοσημάτων στα παιδιά, έχει αυξηθεί με δραματικούς ρυθμούς στις μέρες μας, σε σημείο που 1 σχεδόν στα 5 παιδιά να διαγιγνώσκονται με κάποια αλλεργική πάθηση, γεγονός που δε συνέβαινε, σε τέτοιο τουλάχιστον βαθμό, στο παρελθόν.
Το παραπάνω φαινόμενο, εντάσσεται προφανώς στο πλαίσιο της ραγδαίας αύξησης της συχνότητας όλων των αλλεργικών νοσημάτων, σε όλες τις ηλικίες, που παρατηρείται στην εποχή μας. Η αιτιολογία αυτής της αύξησης δεν έχει αποσαφηνιστεί.
Οι αλλεργικές νόσοι που συνήθως απασχολούν και την παιδική ηλικία είναι, σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρεία Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας, κυρίως η ατοπική δερματίτιδα, η τροφική αλλεργία, η αλλεργική ρινίτιδα και το άσθμα. Φαίνεται πως συνήθως, ακολουθούν μία συγκεκριμένη σειρά εμφάνισης και εξέλιξης και αυτό ονομάζεται "ατοπική πορεία". Τα συμπτώματα των αλλεργικών νόσων συνήθως είναι καθημερινά με αποτέλεσμα να επηρεάζουν σημαντικά την ποιότητα ζωής των παιδιών αλλά και των οικογενειών τους. Πολλές φορές επίσης, επηρεάζεται σημαντικά και η σχολική τους επίδοση. Τις περισσότερες φορές η συμπτωματολογία δεν είναι ξεκάθαρη ( π.χ. ένα παιδί με ρινίτιδα συνήθως αναφέρεται ως ¨συνέχεια κρυωμένο¨) και καθυστερεί η διάγνωση.
Όταν όμως πρόκειται για μια σοβαρή αντίδραση ( π.χ. αναφυλαξία ) ή τα συμπτώματα συνεχώς επανεμφανίζονται, τότε εγείρεται η υποψία αλλεργικής νόσου. Οι γιατροί δεν μπορούν να προβλέψουν με ακρίβεια ποια παιδιά θα αποκτήσουν αλλεργίες. Παρόλα αυτά υπάρχουν άτομα ¨υψηλού κινδύνου¨ και πρόκειται για τα παιδιά που στην οικογένειά τους υπάρχει ήδη κάποιο άτομο με διαγνωσμένες αλλεργίες. Παιδιά που έχουν και τους δύο γονείς αλλεργικούς έχουν 75% πιθανότητα για ανάπτυξη αλλεργιών. Σε αυτά που έχουν ένα γονιό αλλεργικό, η πιθανότητα φτάνει το 50% και φαίνεται ότι η επίδραση της μητέρας είναι σημαντικότερη σε αυτό τον τομέα. Για όλα τα υπόλοιπα ισχύει όπως είπαμε και προηγουμένως, πιθανότητα 20%.
Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι:
-Δεν θα αναπτύξουν όλα τα παιδιά από τις αλλεργικές οικογένειες κάποια αλλεργική νόσο.
-Ένα στα πέντε παιδιά θα εμφανίσουν κάποια μορφής αλλεργία.
-Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία συμβάλλουν στην ευκολότερη αντιμετώπιση των συμπτωμάτων και στο να ελαχιστοποιηθεί η επίδραση τους στην ποιότητα ζωής και την καθημερινότητα του παιδιού.