Ποια είναι τα πιο συχνά εντερικά προβλήματα των νεογνών

Πολλά μωρά ειδικά τους πρώτους μήνες της ζωής τους παρουσιάζουν ορισμένα εντερικά προβλήματα που συνήθως αντιμετωπίζονται και δεν είναι ανησυχητικά.

Τα πιο συνηθισμένα είναι η δυσκοιλιότητα και η διάρροια.

Δυσκοιλιότητα
Σπάνια τα νεογνά έχουν δυσκοιλιότητα τις πρώτες ημέρες της ζωής τους. Έντονη δυσκοιλιότητα, εμετοί, ή πόνοι στην κοιλιά αποτελούν ενδείξεις κάποιας διαταραχής του γαστρεντερικού.

Τι να προσέχετε
-Σκληρά κόπρανα που δεν μπορούν να αποβληθούν
-Κενώσεις σε αραιά διαστήματα
-Κόπρανα με αίμα
-Κοιλιακό άλγος ή δυσφορία που προκαλούν υπερβολικό κλάμα και λύγισμα των γονάτων

Θεραπεία
Στα βρέφη που παρατηρείται ελαφρά μορφής δυσκοιλιότητα πρέπει να χορηγούνται πολλά υγρά. Η δυσκοιλιότητα που οφείλεται σε διατροφικές αλλαγές, όπως το διαφορετικό γάλα , συνήθως υποχωρεί μετά λίγες ημέρες. Πιο σοβαρές περιπτώσεις όμως με δυσκολία και πόνο στην κένωση απαιτούν ιατρική παρακολούθηση.

Διάρροια
Διάρροια στην παιδική ηλικία γενικά θεωρείται η υδαρής κένωση. Πρόκειται για σύμπτωμα και όχι νόσο, παρόλα αυτά όμως μπορεί αυτό το σύμπτωμα να είναι σημαντικό σε βαθμό που μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση. Είναι λοιπόν σημαντικό να γνωρίζουμε πώς μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε στο σπίτι και πότε πρέπει να ζητήσουμε βοήθεια.

Τι να προσέχετε
-Πολύ μαλακά, υδαρή, δύσοσμα κόπρανα
-Εμετούς
-Πόνους στην κοιλιά
-Πυρετό
-Άρνηση λήψης τροφής
-Υποτονικό μωρό

Θεραπεία

Στα μωρά συνήθως τα συμπτώματα της διάρροιας υποχωρούν μετά από πέντε έως επτά ημέρες ενώ η ίωση διαρκεί περίπου δύο εβδομάδες. Ωστόσο για να το ανακουφίσετε μπορείτε να κάνετε τα κάτωθι.

1. Να πίνει πολλά υγρά
Στη διάρροια συχνά εμφανίζονται συμπτώματα της αφυδάτωσης και ένα μωρό μπορεί να εμφανίσει το ξηρό στόμα, ασυνήθιστη ξηρότητα και ευερεθιστότητα. Όταν το μωρό σας υποφέρει από διάρροια, βεβαιωθείτε ότι πίνει άφθονα υγρά για να αποφύγετε την αφυδάτωση. Μπορείτε να του δίνετε γουλιές νερό. Αποφύγετε τους χυμούς φρούτων ή άλλα ποτά επειδή μπορεί να επιδεινώσουν την κατάσταση. Αν το μικρό σας αγγελούδι αναπτύσσει σοβαρά συμπτώματα αφυδάτωσης, επικοινωνήστε αμέσως με τον παιδίατρό σας.
2. Τρόφιμα
Όταν το μωρό σας πάσχει από σοβαρή αφυδάτωση, δεν κάνει να τρώει ό,τι έτρωγε και πριν. Θα πρέπει να ακολουθείτε ειδική διατροφή που θα σας έχει συστήσει ο γιατρός σας. Όταν ο ιός της διάρροια υποχωρήσει θα μπορείτε και πάλι να ξεκινήσετε τη διατροφή που ακολουθούσατε και πριν.
3. Φαρμακευτική αγωγή
Ο γιατρός σας και μόνο είναι εκείνος που θα σας φαρμακευτική αγωγή που θα πρέπει να ακολουθήσει το μωρό σας. Από μόνοι σας δεν πρέπει και δεν κάνει να χορηγήσετε τίποτε.

Πρόληψη
Αυτό που μπορείτε να κάνετε ώστε να μειώσετε τις πιθανότητες το παιδί σας να κολλήσει τον ιό της διάρροιας είναι:
•Να μην το αφήνετε να πιάνει βρώμικα παιχνίδια και αντικείμενα
•Να διατηρείτε το δωμάτιό του τακτικά και να το αερίζεται καθημερινά για περίπου ένα τέταρτο της ώρας
•Να πλένετε πάρα πολύ καλά τα φρούτα και τα λαχανικά που πρόκειται να καταναλώσει
•Να πλένετε πολύ καλά εξίσου τα μπιμπερό και τις πιπίλες του

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved