Πρακτικές συμβουλές αν το παιδί σας κρατάει την αναπνοή του

Το σύνδρομο κατακράτησης της αναπνοής (breath holding attacks or spells) , όπως ονομάζεται, είναι αρκετά συχνό αφού εμφανίζεται στο 5% των παιδιών.

Σε 25% των περιπτώσεων υπάρχει θετικό οικογενειακό ιστορικό. Σύμφωνα με την Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου, τα αίτια δεν είναι γνωστά, αλλά ξέρουμε σίγουρα ότι δεν υπάρχει κάποιο παθολογικό πρόβλημα και ότι το παιδί δεν πάσχει από επιληψία.

Συμβαίνει εξ ίσου σε αγόρια και κορίτσια και συνήθως αρχίζει μεταξύ 6-18 μηνών και εξαφανίζεται στην ηλικία των 5 ετών. Μπορεί να εμφανίζεται σε πολύ αραιά διαστήματα μπορεί όμως να συμβεί και πολλές φορές την ίδια ημέρα.

Πριν από πολλά χρόνια θεωρούνταν μια μορφή επιληψίας και πολλά παιδιά έπαιρναν αχρείαστη θεραπεία για αρκετά χρόνια. Σήμερα θεωρείται μια καλοήθης κατάσταση που δεν χρειάζεται οποιαδήποτε θεραπεία.

Το παιδί μετά από μικρό και ασήμαντο κτύπημα, ή όταν θέλει κάτι και δεν του κάνουμε το χατίρι ή όταν θυμώσει, ή φοβηθεί, αρχίζει να κλαίει, κρατά ακούσια την αναπνοή του (στη φάση της εκπνοής) για μερικά δευτερόλεπτα, που είναι όμως αρκετά για να του προκαλέσουν υποξία στον εγκέφαλο και εμφάνιση του επεισοδίου. Η κατακράτηση της αναπνοής έχει σαν αποτέλεσμα την άθροιση του διοξειδίου του άνθρακα, το οποίο ερεθίζει το κέντρο της αναπνοής και το παιδί αναγκάζεται να πάρει την πρώτη του αναπνοή και το επεισόδιο λήγει.
Αντιμετώπιση του επεισοδίου

Χωρίς αμφιβολία στο πρώτο επεισόδιο σαν γονείς θα πανικοβληθείτε. Πρέπει όμως να διατηρήσετε τη ψυχραιμία σας και προσπαθήσετε να βοηθήσετε το παιδί σας με απλούς χειρισμούς.

-Βεβαιωθείτε ότι το μωρό σας κατά τη διάρκεια του επεισοδίου δεν βρίσκεται σε χώρο που μπορεί να πέσει ή να κτυπήσει.
-Απλά ξαπλώστε το ανάσκελα σε μια άνετη θέση. Σε λίγα δευτερόλεπτα θα συνέλθει.
-Αν νυστάζει αφήστε το να ξεκουραστεί και να κοιμηθεί.
-Μη του ρίξετε νερό στο πρόσωπο
-Μη του δώσετε το φιλί της ζωής
-Μη το βάλετε στο αυτοκίνητο και να τρέχετε για το νοσοκομείο
-Αγνοείστε τα απλά επεισόδια που δεν προκαλούν λιποθυμία
-Αποφύγετε καταστάσεις που προκαλούν ανησυχία ή κλάμα στο παιδί

Προσοχή όμως να μη το παρακάνετε, διότι το παιδί θα το εκμεταλλευτεί για να κάνει πάντα το δικό του. Μετά το τέλος του επεισοδίου κρατήστε το στην αγκαλιά σας χωρίς να δείχνετε ότι φοβηθήκατε.

Σίγουρα μετά τις εξηγήσεις που θα σας δώσει ο γιατρός σας, ότι δεν υπάρχει κάποιο παθολογικό πρόβλημα, στα επόμενα επεισόδια το άγχος, ο φόβος και ο πανικός θα είναι πολύ λιγότερα.

Θεραπεία
Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία του συνδρόμου. Σε σοβαρές καταστάσεις που υπάρχει μεγάλη βραδυκαρδία ή ασυστολία μπορεί να χορηγηθεί ατροπίνη. Επίσης σε περίπτωση σιδηροπενικής αναιμίας αυτή πρέπει να διορθωθεί με τη χορήγηση σιδήρου.
Τα επεισόδια αραιώνουν και σταματούν χωρίς επιπτώσεις ή κατάλοιπα πριν το παιδί γίνει 5 ετών.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved