Στοματική υγιεινή παιδιού: Όταν οι ιώσεις προκαλούν, ξηροστομία, μυκητιάσεις και στοματίτιδα
Διανύουμε αυτές τις μέρες την πιο κρίσιμη και σημαντική περίοδο από πλευράς ιώσεων. Γνωρίζουμε ότι επηρεάζουν και τη στοματική υγειά του παιδιού μας και πώς; Τι μπορούμε να κάνουμε για να την προστατέψουμε;
• Ξηροστομία: Ακόμη και το απλό συνάχι, μπορεί να δημιουργήσει σοβαρή ξηροστομία (έλλειψη σάλιου) σε μικρούς και μεγάλους. Αυτό συμβαίνει γιατί στην προσπάθειά μας να αναπνεύσουμε μένουμε με το στόμα ανοιχτό οπότε και η στοματική κοιλότητα ξηραίνεται. Επίσης με υψηλούς πυρετούς αφυδατωνόμαστε σημαντικά. Έτσι η μικροβιακή πλάκα δρα ανενόχλητη και μπορεί να προκαλέσει ουλίτιδα ή τερηδόνα. Χρειάζεται καλή στοματική υγειινή και συνεχής ενυδάτωση.
• Χρήση φαρμάκων: Η χρήση εισπνεόμενων φαρμάκων και αντιβίωσης, ιδιαίτερα στα μικρά παιδιά μπορεί να δημιουργήσει χρωστικές (κιτρινίλες) στην οδοντική επιφάνεια οι οποίες απομακρύνονται μόνο με επαγγελματικό καθαρισμό.
• Στοματίτιδα: Πολλές ιώσεις μπορεί να προκαλέσουν ελκώσεις (άφθες) στο στόμα ή έντονη φλεγμονή και αιμορραγία τόσο στα ούλα όσο και στο εσωτερικό των χειλιών και των παρειών. Τα μικρότερα ειδικά παιδιά αισθάνονται μεγάλο πόνο και σταματούν να τρώνε και να πίνουν. Αυτό διαρκεί λίγες μέρες και συνήθως εμφανίζεται σε συνδιασμό με δέκατα. Θα πρέπει να είμαστε ιδιαιτέρως προσεκτικοί ώστε τα παιδιά να πίνουν ικανοποιητική ποσότητα υγρών για να μην αφυδατωθούν εντελώς. Το χλιαρό χαμομήλι βοηθάει σημαντικά όχι μόνο στην ενυδάτωση αλλά και στην αντιμετώπιση της φλεγμονής και στην άμβλυνση των συμπτωμάτων (λιγότερος πόνος). Επίσης υπάρχουν ειδικές φαρμακευτικές αλοιφές για την εξάλειψητων ελκώσεων (αφθών). Η διατροφή πρέπει να είναι μαλακή και κρύα, τα κρεμώδη φαγητά βοηθούν πολύ ενώ τα όξινα (χυμός πορτοκάλι) πρέπει να αποφεύγονται.
• Μυκητιάσεις: Εμφανίζονται πολύ συχνά με την πτώση της άμυνας του οργανισμού, ιδιαίτερα όταν το παιδί παίρνει και αντιβίωση. Η γλώσσα γίνεται άσπρη, με υφή σαν να έχει τρίχες ενώ μυρίζει πολύ άσχημα η αναπνοή του παιδιού όλες τις ώρες. Για την αντιμετώπιση ο παιδοδοντίατρος μας πρέπει να μας χορηγήσει ειδική αντιμυκητιασική αλοιφή ενώ προληπτικά συστίνεται η χορήγηση γιαουρτιού με προβιοτικά ή προβιοτικά σε κάψουλες.
• Διαβρώσεις: Αν η ίωση είναι γαστρεντερίτιδα και το παιδί κάνει συχνούς εμέτους, ενδέχεται να δημιουργηθεί διάβρωση στην αδαμαντίνη λόγω των οξέων του στομάχου. Η καλύτερη αντιμετώπιση είναι μετά τον εμετό ή να τα πλύνουμε ή έστω να βάλουμε στο στόμα του παιδιού ελάχιστη οδοντόκρεμα με φθόριο. Το φθόριο θα επαναφέρει το pH του στόματος στα φυσιολογικά επίπεδα και θα αποφευχθούν έτσι οι συνέπειες της διάβρωσης.
Δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι η σωστή διατροφή (πλούσια σε φρούτα και λαχανικά), ακόμη και όταν τα παιδιά μας είναι άρρωστα, ενισχύει το ανοσποιητικό μας και συμβάλλει σημαντικά στη διατήρηση της στοματικής υγείας.
Λίλα Παπαδοπούλου
DDS, MS, Παιδοδοντίατρος
www.happytoothclinic.gr
info@happytoothclinic.gr