Υπνηλία στο παιδί:Σε ποιες περιπτώσεις είναι ανησυχητική;
Η υπνηλία μπορεί να οφείλεται σε πολλούς λόγους. Όταν για παράδειγμα το παιδί δεν έχει διάθεση, είναι ξαπλωμένο συνεχώς και νυστάζει, είναι πιθανό αυτά τα συμπτώματα να είναι ενδείξεις μιας πάθησης ή απλά να είναι κακόκεφο.
Η υπνηλία σε ένα συνήθως ζωηρό παιδί μπορεί να είναι σύμπτωμα πυρετού, υποθερμίας (όταν η θερμοκρασία του σώματος πέφτει κάτω από το κανονικό ) ή αφυδάτωσης. Μπορεί επίσης να παρατηρηθεί πριν ή μετά από μια κρίση σπασμών, έπειτα από χτύπημα στο κεφάλι, ή εξαιτίας φαρμάκων όπως τα αντισταμινικά.
Αν ένα παιδί εμφανίσει υπνηλία αλλά δείχνει ευχαριστημένο, τρώει κανονικά και έχει φυσιολογική θερμοκρασία, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Ίσως απλά να νυστάζει. Αν όμως εμφανίσει υπνηλία κατά την ανάρρωση από ένα λοιμώδες νόσημα όπως η ιλαρά ή η ανεμοβλογιά και παραπονιέται για πονοκέφαλο και πόνο στον αυχένα, αυτό μπορεί να υποδηλώνει διάφορες παθήσεις, όπως π.χ. μηνιγγίτιδα, σύνδρομο Reye που είναι όλες σοβαρές παθήσεις και απαιτούν άμεση ιατρικη φροντίδα.
Τι να κάνετε
Ελέγξτε τη θερμοκρασία του παιδιού σας. Αν ξεπερνά τους 38ο C, έχει πυρετό και αν είναι κάτω από 35o C , έχει υποθερμία. Και στις δύο περιπτώσεις, συμβουλευτείοτε αμέσως το γιατρό σας. Αν η υπνηλία συνοδεύεται από διάρροια και εμετό, φροντίστε να δίνετε στο παιδί άφθονα υγρά για να μην αφυδατωθεί. Αν η κατάστασή του δε βελτιώνεται, τηλεφωνήστε στο γιατρό σας.
Ελέγξτε επίσης μήπως το παιδί έχει χτυπήσει στο κεφάλι ή αν έχει πονοκέφαλο ή πόνο στον αυχένα. Μυρίστε την αναπνοή του και ελέγξτε μήπως έχει καταναλώσει ποτό ή κάποιο φάρμακο. Στις περιπτώσεις αυτές, επικοινωνείτε με το γιατρό σας.
Αν το παιδί είχε σπασμούς, αφήστε το να αναπαυθεί μέχρι να περάσει η κρίση και μετά ζητήστε ιατρική συμβουλή.