Αλλεργική επιπεφυκίτιδα στα παιδιά: Τρόποι αντιμετώπισης

Αν τα μάτια των παιδιών σας αλλά και τα δικά σας είναι κόκκινα, δακρύζουν, καίνε, ή έχουν φαγούρα μάλλον πάσχετε από αλλεργική επιπεφυκίτιδα.

Αλλεργική επιπεφυκίτιδα στα παιδιά: Τρόποι αντιμετώπισης

Υπολογίζεται ότι 20% του γενικού πληθυσμού πάσχει από αλλεργική επιπεφυκίτιδα, ενώ το 60% των ασθενών με αλλεργική ρινίτιδα έχουν και συμπτώματα από τα μάτια. Η αλλεργική επιπεφυκίτιδα εμφανίζεται όταν ο επιπεφυκότας (δηλαδή η λεπτή μεμβράνη που καλύπτει το μάτι και το εσωτερικό τον βλεφάρων) παρουσιάζει φλεγμονή που προκαλείται από διάφορα αλλεργιογόνα (αεροαλλεργιογονα ή εξ επαφής αλλεργιογόνα).

Σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρεία Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας τα συμπτώματα είναι κοινά για τις διάφορες μορφές της αλλεργικής επιπεφυκίτιδας και περιλαμβάνουν:
• Έντονη φαγούρα ή κάψιμο στα μάτια
• Κόκκινα μάτια
• Δακρύρροια (μάτια που δακρύζουν)
• Πόνο, φωτοφοβία (έντονη ενόχληση με το φως)
• Πρησμένα βλέφαρα (ειδικά το πρωί)
• Διευρυμένα (διασταλμένα) αγγεία σε σαφή ιστό που καλύπτει το λευκό του ματιού

Διάγνωση
Ανάλογα με τα αίτια η αλλεργική επιπεφυκίτιδα μπορεί να χωριστεί στις παρακάτω μορφές. Η καθεμία έχει την δική της διαγνωστική πορεία.

Εποχική ή ολοετής αλλεργική επιπεφυκίτιδα
Για τους περισσότερους που έχουν εποχική επιπεφυκίτιδα τα συμπτώματά τους συνυπάρχουν με ρινίτιδα και οι αιτίες είναι ίδιες. Η γύρη ευθύνεται για την εποχική επιπεφυκίτιδα ενώ η ολοετής επιπεφυκίτιδα συνήθως οφείλεται σε επιθήλια ζώων και στη σκόνη (ακάρεα). Τα αλλεργιογόνα επικάθονται κυρίως στην εσωτερική επιφάνεια των βλεφάρων και έτσι προκαλούν τα συμπτώματα. Αυτό που εμείς συνήθως κοιτάμε είναι το «λευκό» του ματιού που επηρεάζεται ελάχιστα. Η περιοχή που κυρίως προσβάλλεται είναι ο επιπεφυκότας που βρίσκεται στο εσωτερικό των βλεφάρων.
Εξ επαφής επιπεφυκίτιδα
Οφείλεται στα εξ επαφής αλλεργιογόνα. Πρακτικά ο ασθενής εμφανίζει συμπτώματα στην χρήση καλλυντικών, κολλυρίων ή άλλων χημικών ουσιών στα οποία έχει υπερευαισθησία. Η διάγνωση είναι κλινική και χρησιμοποιούνται τα patch tests (ή επιδερμιδικές δοκιμασίες) ώστε να εντοπιστεί το υπεύθυνο αλλεργιογόνο και να αποφευχθεί η επαφή με αυτό.
Εαρινή κερατοεπιπεφυκίτιδα (vernal)
Αυστηρά εποχική (εαρινή και σε μικρότερο βαθμό φθινοπωρινή) εμφανίζεται κυρίως σε μικρά αγόρια, με εντονότατη εικόνα, η οποία υποχωρεί με την εφηβεία. Συχνά δεν αποδεικνύεται υπερευαισθησία σε συγκεκριμένο αλλεργιογόνο. Η διάγνωση είναι κλινική
Ατοπική κερατοεπιπεφυκίτιδα
Αν και δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ακριβώς σαν αλλεργική αφού δεν βρίσκεται σαφές αίτιο, πρόκειται για ατοπική νόσο αφού είναι άμεσα συνυφασμένη με την ατοπική δερματίτιδα, η οποία συνυπάρχει στο δέρμα των βλεφάρων. Η διάγνωση είναι κλινική.
Γιγαντιαία θηλώδης επιπεφυκίτιδα
Προκαλείται από την χρήση φακών επαφής, ειδικά σε νεαρά άτομα. Η διάγνωση είναι κλινική.

Θεραπεία
Κάποια γενικά μέτρα μπορούν να βοηθήσουν :
• Αποφυγή του υπεύθυνου αλλεργιογόνου
• Χρήση τεχνητών δακρύων
• Κρύα επιθέματα – κομπρέσες

Η θεραπεία της αλλεργικής επιπεφυκίτιδας εξαρτάται από την μορφή την οποία έχει ο ασθενής, καθώς και από την βαρύτητα της κλινικής εικόνας. Τα φάρμακα που έχουμε στην διάθεσή μας είναι:
– Αντισταμινικά: Μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε κολλύριο ή συστηματικά σε χάπια. Αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα αποτελεσματικά τον κνησμό και την δακρύρροια.
– Σταθεροποιητές μαστοκυττάρων: Κολλύρια που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για μεγάλα χρονικά διαστήματα, ακόμη και με φακούς επαφής.
– Τοπικά στεροειδή: Πρόκειται για σκευάσματα σε μορφή κολλύριου ή κρέμας που χρησιμοποιούνται στις περιπτώσεις που δεν ελέγχονται από τα προηγούμενα, καθώς και στην ατοπική κερατοεπιπεφυκίτιδα. Προσοχή! πρέπει να δίνονται για πολύ μικρό χρονικό διάστημα και με συνταγή ειδικού αλλεργιολόγου ή οφθαλμιάτρου.
– Κυκλοσπορίνη: Είναι φάρμακο που ελέγχει την φλεγμονή από συγκεκριμένη κατηγορία κυττάρων (λεμφοκύτταρα). Χρησιμοποιείται στην εαρινινή κερατοεπιπεφυκίτιδα

Κατά τη χρήση κολλύριων χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή κατά την ενστάλαξη, ώστε να μην ακουμπά το μπουκάλι στο μάτι, τις βλεφαρίδες, τα βλέφαρα, το πρόσωπο ή τα χέρια.
Λόγω του ότι η επιπεφυκίτιδα, σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό συνυπάρχει με ρινίτιδα, και τα μάτια είναι σε άμεση επικοινωνία με τη μύτη, πολλές φορές τα αντιισταμινικά από το στόμα καθώς και η σωστή αγωγή για την αλλεργική ρινίτιδα αρκούν να καταπολεμήσουν και τα συμπτώματα των ματιών, χωρίς να απαιτούνται περαιτέρω κολλύρια.

Πηγή: www.allergikos.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved