Μήπως το παιδί σας είναι αλλεργικό στις σφήκες ή τις μέλισσες;
Τα τσιμπήματα μέλισσας ή σφήκας (υμενόπτερα) στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων είναι αθώα και προκαλούν μόνο μικρή ερυθρότητα με οίδημα τοπικά και ήπια φαγούρα που συνήθως υποχωρούν πολύ γρήγορα.
Αυτό δυστυχώς αλλάζει αν κάποιος είναι αλλεργικός. Σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρεία Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας οι αντιδράσεις σε αυτήν την περίπτωση μπορεί να είναι από ελάχιστες έως επικίνδυνες για τη ζωή κάτι που εξαρτάται από το βαθμό ευαισθητοποίησης (δηλαδή το πόσο αλλεργικός είναι κανείς).
Για αυτό το λόγο ένα τσίμπημα μπορεί να προκαλέσει από απλή τοπική ερυθρότητα και πρήξιμο έως αναφυλαξία και αναφυλακτικό/αλλεργικό σοκ.
Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο ένας άνθρωπος ανά 2.000.000 πεθαίνει από τσίμπημα μέλισσας ή σφήκας ενώ στις ΗΠΑ κάθε χρόνο 40-100 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους. Επιπλέον, το είδος της προηγούμενης αντίδρασης είναι ενδεικτικό του είδους της επόμενης.
Έτσι σε περίπτωση πρόκλησης μεγάλης, αλλά μόνο τοπικής, αντίδρασης η πιθανότητα αναφυλαξίας στο μέλλον είναι λιγότερο από 10%,. Αν όντως κάποιος εμφανίσει σοβαρή αντίδραση (δηλαδή αλλεργικό σοκ) μετά από τσίμπημα μέλισσας ή σφήκας, έχει πιθανότητα μεγαλύτερη από 50% να κινδυνεύσει το ίδιο ή και περισσότερο σε επόμενο τσίμπημα.Αυτό επιβάλλει και την ανάλογη, εξατομικευμένη θεραπευτική αντιμετώπιση.
Το αλλεργικό σοκ είναι η βαρύτερη μορφή αλλεργίας και αποτελεί την τελική κατάληξη μιας εκτεταμένης αλλεργικής αντίδρασης του οργανισμού που ονομάζεται αναφυλακτική αντίδραση ή αναφυλαξία.
Η αναφυλακτική αντίδραση ή αναφυλαξία είναι μια σοβαρή αλλεργική αντίδραση που εξελίσσεται πολύ γρήγορα και μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή. Η συχνότητα της αναφυλακτικής αντίδρασης από όλα τα πιθανά αίτια στο γενικό πληθυσμό υπολογίζεται σε 0,05- 2%.
Η αναφυλακτική αντίδραση μπορεί να εκδηλωθεί από 4 κυρίως όργανα (ή πιο σωστά, συστήματα) του σώματος:
α. από το δέρμα, με τη μορφή κνίδωσης ή/ και αγγειοοιδήματος
β. από το πεπτικό, με εμετούς, διάρροιες και πόνο στην κοιλιά
γ. από το αναπνευστικό, με ρινική καταρροή, φταρνίσματα, βήχα και δύσπνοια
δ. από το κυκλοφορικό, με την πτώση στην πίεση του αίματος, που εκδηλώνεται ως ζάλη, διαταραχές στην όραση και λιποθυμία.
Για να θεωρηθεί μια αλλεργία ως αναφυλακτική αντίδραση (αναφυλαξία) πρέπει να περιλαμβάνει την εκδήλωση συμπτωμάτων από τουλάχιστον 2 από τα προαναφερθέντα όργανα ή συστήματα.
Όταν η αναφυλακτική αντίδραση δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα μπορεί να προχωρήσει τόσο πολύ, ώστε να οδηγήσει σε πτώση της πίεσης του αίματος. Αυτή η κατάσταση ονομάζεται αλλεργικό σοκ.