Γιατί έχουν αυξηθεί οι αλλεργίες σε παιδιά και ενήλικες;
Οι αλλεργικές νόσοι αντιπροσωπεύουν μια πραγματική σύγχρονη μάστιγα, προσβάλλοντας περισσότερους από έναν στους πέντε κατοίκους, ειδικά στις κοινωνίες δυτικού τύπου.
Το ενδιαφέρον είναι ότι οι αλλεργίες απέκτησαν τη σημασία που έχουν κατά τους τελευταίους δύο αιώνες – σε όλη την υπόλοιπη ιστορία του ανθρώπινου γένους αποτέλεσαν σπάνιο φαινόμενο.Παρ’ όλα αυτά, κατά τις τελευταίες δεκαετίες ειδικά, οι αλλεργικές νόσοι σημείωσαν τη μεγαλύτερη αύξηση συχνότητας σε σχέση με κάθε άλλη ανθρώπινη πάθηση.
Σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρεία Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας οι λόγοι που οδήγησαν, και συνεχίζουν να οδηγούν, σε αυτή την παράλογη αύξηση, κάθε άλλο παρά έχουν αποσαφηνιστεί. Σε κάθε περίπτωση, οι κύριοι ένοχοι που έχουν εντοπιστεί μέσω της επιστημονικής έρευνας, έχουν να κάνουν με παράγοντες που αποσταθεροποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου, καθιστώντας το πιο επιθετικό με το περιβάλλον του.
Τέτοιοι είναι το σύγχρονο περιβάλλον διαβίωσης που χαρακτηρίζεται “οξειδωτικό” ως αποτέλεσμα των καύσεων και της βιομηχανοποίησης, η ανεπάρκεια πρόσληψης αντιοξειδωτικών παραγόντων (όπως διαφόρων βιταμινών) και οι αλλαγές στο σύγχρονο τρόπο ζωής, είτε αυτές αφορούν στη δίαιτα, στο βαθμό άσκησης, ή σε άλλες πολυ-διαφημισμένες συνέπειες της “δυτικοποίησης”.
Κυρίως όμως, η ανισορροπία αυτή του αμυντικού συστήματος του ανθρώπου έχει αποδοθεί στην τροποποιημένη έκθεση στα μικρόβια σε σχέση με το παρελθόν. Στα εκατομμύρια χρόνια της φυσικής εξέλιξης, ο άνθρωπος ανέπτυξε διάφορους τρόπους για να “επικοινωνεί” με τα μικρόβια που κατακλύζουν το περιβάλλον του, ώστε να επιβιώνει.Μάλιστα, η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των μικροβίων δεν είναι παθογόνα, δηλαδή δεν προκαλούν νόσο στον άνθρωπο, άλλα φαίνεται ότι είναι απαραίτητα για τη σωστή ανάπτυξη του ανοσοποιητικού συστήματος.
Αποτελούν την “πλαστελίνη”, με την οποία εκπαιδεύονται τα αμυντικά κύτταρα του σώματος, ιδίως στα πρώτα χρόνια της ζωής. Σε έλλειψη αυτής, ο οργανισμός ενδέχεται να διοχετεύσει την έμφυτη επιθετικότητά του προς λάθος κατεύθυνση.
Η υπερβολική απολύμανση, η εξαπλωμένη χρήση των αντιβιοτικών και ο σύγχρονος τρόπος διαβίωσης στα αστικά κέντρα, μακριά από το φυσικό, μικροβιοφόρο περιβάλλον με το οποίο έμαθε να ζει ο άνθρωπος, έχουν συντελέσει σημαντικά στην απότομη αυτή απορρύθμιση του αμυντικού συστήματος του ανθρώπου κατά τον τελευταίο αιώνα, με αποτέλεσμα την έκρηξη του αλλεργικού κύματος.