Ατοπική δερματίτιδα: Τι πρέπει να γνωρίζετε για να μην ταλαιπωρείται το παιδί σας
Η ατοπική δερματίτιδα παρατηρείται συχνά σε βρέφη και παιδιά που παρουσιάζουν αλλεργικές εκδηλώσεις ή σε εκείνα που έχουν οικογενειακό ιστορικό αλλεργιών ή εκζέματος χωρίς το πρόβλημα να προκαλείται κατ΄ανάγκην από κάποια αλλεργία.
Η ατοπική δερματίτιδα εξελίσσεται συνήθως σε τρεις φάσεις. Η πρώτη, που εμφανίζεται στην ηλικία των 2-6 μηνών, συνοδεύεται από κνησμό, ερυθρότητα και μικρά εξογκώματα στα μάγουλα, το μέτωπο και το δέρμα του τριχωτού της κεφαλής. Το εξάνθημα αυτό μπορεί να επεκταθεί προς τα άκρα και τον κορμό. Η ατοπική δερματίτιδα συχνά συγχέεται με άλλα είδη δερματίτιδας, όμως ο έντονος κνησμός , σε συνδυασμό με την απουσία οποιασδήποτε προηγούμενης αλλεργικής εκδήλωσης, αποτελούν ενδείξεις ότι το πρόβλημα είναι αυτό. Στις μισές περιπτώσεις το εξάνθημα θα εξαφανιστεί όταν το παιδί φτάσει την ηλικία των δύο ή τριών ετών.
Η δεύτερη φάση, που συνήθως παρουσιάζεται στις ηλικίες μεταξύ τεσσάρων και δέκα ετών χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση κυκλικού, λεπιοειδούς, ελαφρά υπεγερμένου (εξογκωμένου) εξανθήματος, το οποίο εντοπίζεται στο πρόσωπο και τον κορμό, συνοδευόμενο από έντονο κνησμό. Στη φάση αυτή το εξάνθημα εντοπίζεται τις περισσότερες φορές στις έσω καμπτικές επιφάνειες του αγκώνα, πίσω από τα γόνατα, στην εσωτερική επιφάνεια του καρπού και τους αστραγάλους.
Η τρίτη φάση της ατοπικής δερματίτιδας χαρακτηρίζεται από περιοχές κνησμώδους και ξηρού λεπιοειδούς δέρματος. Εμφανίζεται στην ηλικία των 12 ετών περίπου και μπορεί να συνεχιστεί μέχρι τα πρώτα χρόνια της ενήλικης ζωής του.
Ατοπική δερματίτιδα- Θεραπεία
Μολονότι για την ατοπική δερματίτιδα δεν υπάρχει θεραπεία, η πάθηση μπορεί να ελεγχθεί ενώ σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να υποχωρήσει σε μερικούς μήνες ή χρόνια.
Στο μεταξύ θα πρέπει να φροντίσετε ώστε το δέρμα να μην ξεραίνεται και να μην παρουσιάζει κνησμό. Αυτό μπορείτε να το επιτύχετε με τους εξής τρόπους:
-Αποφύγετε τα συχνά και παρατεταμένα μπάνια, επειδή τείνουν να προκαλέσουν ξηρότητα στο δέρμα.
-Χρησιμοποιείτε τακτικά και συχνά προϊόντα που υγραίνουν την επιδερμίδα ( κρέμα ή αλοιφές) για να ελαττώσετε την ξηρότητα και τον κνησμό.
-Μην ντύνετε το παιδί με ρούχα που ερεθίζουν το δέρμα.
-Αν από το δέρμα αναβλύζει υγρό ή ο κνησμός είναι ιδιαίτερα έντονος, βάλτε τοπικά χλιαρές κομπρέσες και χρησιμοποιήστε τις αλοιφές που σας έχεις συστήσει ο γιατρός.
Πηγή: Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία