Οι πιο συνηθισμένοι τραυματισμοί του μωρού κατά τον τοκετό
Το μωρό μπορεί να τραυματιστεί κατά τον τοκετό, ιδίως αν αυτός είναι δύσκολος και παρατεταμένος ή αν το έμβρυο είναι πολύ μεγάλο.
Αρκετά συχνά ο τραυματισμός συνίσταται σε κάταγμα της κλείδας, το οποίο θα επουλωθεί γρήγορα, αν περιοριστούν οι κινήσεις του άνω άκρου από την πλευρά του κατάγματος.Ο παιδίατρος θα σας συμβουλεύσει πώς να το κάνετε αυτό.
Σύμφωνα με την Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία λίγες εβδομάδες αργότερα μπορεί συμπωματικά να διαπιστώσετε την ύπαρξη ενός εξογκώματος στην περιοχή του κατάγματος. Μην ανησυχήσετε. Αυτό είναι ένα θετικό σημάδι ότι σχηματίζεται ένας καινούργιος οστίτης ιστός και το κόκκαλο κολλάει.
Μια άλλη συνηθισμένη κάκωση που οφείλεται στην πίεση ή στο τέντωμα των νεύρων που συνδέονται με τους μυς τη στιγμή του τοκετού είναι η μυϊκή αδυναμία. Οι μυς αυτοί που συνήθως εξασθενούν από τη μια πλευρά του προσώπου, του ώμου ή όλου του άκρου, γενικώς επανέρχονται στη φυσιολογική τους κατάσταση ύστερα από μερικές εβδομάδες. Στο μεταξύ ζητήστε από τον παιδίατρό σας να σας δείξει πώς να κρατάτε το μωρό όταν θηλάζετε, έτσι ώστε να διευκολύνετε την αποκατάσταση της κάκωσης.
Οσον αφορά τη διάταση της κοιλιάς του βρέφους είναι φυσιολογικό η κοιλιά του να προβάλλει προς τα έξω ιδίως ύστερα από ένα μεγάλο γεύμα. Στα ενδιάμεσα όμως των γευμάτων θα πρέπει να είναι μαλακή. Αν η κοιλιά του μωρού σας είναι διογκωμένη και σκληρή και αν δεν έχει υπάρξει κένωση για περισσότερες από δύο μέρες ή αν το παιδί κάνει εμετούς, καλέστε τον παιδίατρό σας. Πιθανότατα το πρόβλημα οφείλεται σε αέρια ή δυσκοιλιότητα, μπορεί όμως να αποτελεί ένδειξη κάποιου σοβαρότερου προβλήματος των εντέρων.