Επιστήμονες για ιλαρά: Εμβολιαστείτε για να αντιμετωπιστεί η επιδημία (aud)
«Οι γονείς με αίσθηση ευθύνης να σκεφτούν ότι η ιλαρά είναι μια αρρώστια, η οποία την δεκαετία του ’70 στην κυριολεξία θέριζε. Είναι μια αρρώστια, η οποία μπορεί να κάνει σοβαρές επιπλοκές όπως εγκεφαλίτιδα και πνευμονία. Το εμβόλιο που κυκλοφορεί είναι πολύ ασφαλές» δηλώνει στο CNN Greece, ο Αναπληρωτής Καθηγητής Παθολογίας-Λοιμώξεων της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και συνεργάτης του ΚΕΕΛΠΝΟ, Σωτήρης Τσιόδρας.
Η δήλωση αυτή πλέον παίρνει την μορφή της έκκλησης καθώς ο εμβολιασμός είναι ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπιστεί η επιδημία της ιλαράς.
Οι επιστήμονες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας εκτιμούσαν ότι το 2010 θα είχε εξαλειφθεί αυτή η ασθένεια όμως δεν υπολόγιζαν τις διαστάσεις που μπορούσε να πάρει το αντιεμβολιαστικό κίνημα, σε Πανευρωπαϊκό επίπεδο.
Αν κοιτάξει κανείς με μεγαλύτερη προσοχή τα στοιχεία και δει ποιο είναι το προφίλ όσων είναι αντίθετοι με τον εμβολιασμό, θα διαπιστώσει το εξής παράδοξο:
«Κατά περίεργο λόγο η αντίθεση στον εμβολιασμό σχετίζεται και με το κοινωνικό-οικονομικό επίπεδο. Όσο πιο ψηλά είναι τόσο πιο αντίθετοι με τον εμβολιασμό είναι» λέει ο κύριος Τσιόδρας και συμπληρώνει «Στη Ρουμανία είναι κυρίως μικρά παιδιά, στην Ιταλία είναι ενήλικες με μέση ηλικία τα 27 χρόνια».
Στην Ελλάδα το πρώτο κρούσμα της επιδημίας εκδηλώθηκε σε στις 17 Μαΐου του 2017.
Μέχρι τις 21 Σεπτεμβρίου στη χώρα μας έχουν καταγραφεί 166 κρούσματα ιλαράς, με μεγαλύτερη συχνότητα στη νότια Ελλάδα.
Πρόκειται κυρίως για μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά και για ενήλικες από 25 έως 44 ετών από το γενικό πληθυσμό.
«Η ιλαρά δεν σέβεται όριο ηλικιών παρά μόνο όσους την έχουν περάσει και αυτό αφορά τους μεγαλύτερους. Στην Ελλάδα έχουμε βάλει ένα όριο την χρονιά 1970 γιατί τότε εισήχθη το εμβόλιο στη χώρα μας και γιατί θεωρούμε ότι όσοι γεννήθηκαν πριν από αυτό το έτος έχουν περάσει τη νόσο άρα έχουν φυσική ανοσία. Οι υπόλοιποι εάν δεν έχουν κάνει πλήρη εμβολιασμό καλό είναι να κάνουν την δεύτερη δόση διότι θεωρούνται ευπαθείς» τόνισε ο λοιμωξιολόγος Δημήτρης Τσιόδρας.
Διαβάστε περισσότερα στο Cnn.gr