Παιδική Καρδιοπάθεια: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις αρρυθμίες

Σύμφωνα με το American Academy of Pediatrics, ο φυσιολογικός ρυθμός της καρδιάς διατηρείται με τη βοήθεια ενός μικρού ηλεκτρικού κυκλώματος που διατρέχει τα νεύρα που βρίσκονται στα τοιχώματα της καρδιάς.

Όταν το κύκλωμα λειτουργεί κανονικά, οι παλμοί της καρδιάς είναι κανονικοί, όταν όμως υπάρχει κάποιο πρόβλημα στο ηλεκτρικό αυτό κύκλωμα, οι παλμοί γίνονται ακανόνιστοι και παρουσιάζεται η λεγόμενη αρρυθμία.

Μερικά παιδιά γεννιούνται με τέτοιου είδους ανωμαλίες στο κυκλοφορικό σύστημα, όμως αρρυθμίες μπορούν να προκληθούν από λοιμώξεις ή διαταραχές στη χημική·σύσταση του αίματος.

Ως ένα βαθμό είναι φυσιολογικό οι παλμοί της καρδιάς του παιδιού να παρουσιάζουν αυξομοιώσεις. Η καρδιά μπορεί να χτυπάει δυνατότερα όταν το παιδί έχει πυρετό, κλαίει, ασκείται ή κάνει κάποια έντονη σωματική δραστηριότητα. (Γι' αυτό όταν μετριούνται οι καρδιακοί παλμοί το άτομο θα πρέπει να βρίσκεται σε κατάσταση ανάπαυσης). Όσο μικρότερο είναι το παιδί τόσο ταχύτερος θα είναι ο ρυθμός της καρδιάς και όσο μεγαλώνει θα επιβραδύνεται.

Φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί για νεογέννητο

Για παράδειγμα, 130 καρδιακοί παλμοί είναι φυσιολογικοί για το νεογέννητο, πολλοί όμως για ένα παιδί 6 ετών σε ανάπαυση, ενώ 50-60 χτύποι το λεπτό μπορεί να είναι φυσιολογικοί για έναν έφηβο που αθλείται, παθολογικοί όμως για ένα μωρό.

Τι είναι η φλεβοκομβική αρρυθμία

Διακυμάνσεις στο ρυθμό της καρδιάς υπάρχουν ακόμη και σε φυσιολογικά παιδιά, όπως, για παράδειγμα, αυτές που παρατηρούνται ως αποτέλεσμα της αναπνοής. Οι διακυμάνσεις αυτές ονομάζονται «φλεβοκομβική αρρυθμία» και δεν χρειάζονται ειδική αντιμετώπιση ή θεραπεία. Δεν αποτελούν σύμπτωμα καρδιακού προβλήματος.

Οι αποκαλούμενοι «έκτακτοι καρδιακοί παλμοί» είναι μία άλλη μορφή ανώμαλου καρδιακού ρυθμού που δεν χρειάζεται θεραπεία. Το παιδί ίσως σας πει ότι η καρδιά του «έκανε ένα χτύπο λιγότερο» ή ότι «φτερούγισε». Ο παιδίατρος θα εξετάσει το παιδί για να διαπιστώσει αν αυτές οι αρρυθμίες εξαφανίζονται με τη σωματική άσκηση, οπότε δεν αποτελούν ένδειξη καρδιακού προβλήματος.

Αν ο παιδίατρος σας πει ότι υπάρχει πραγματικά αρρυθμία, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι η καρδιά λειτουργεί γρήγορα (ταχυκαρδία), πολύ γρήγορα, γρήγορα και ακανόνιστα, αργά (βραδυκαρδία) ή ότι παρουσιάζονται μεμονωμένες έκτακτες συστολές. Η πραγματική αρρυθμία δεν είναι συχνή, όταν όμως εμφανιστεί μπορεί να συνοδεύεται με λιποθυμία ή ακόμη και με καρδιακή ανεπάρκεια. Ευτυχώς αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά με φαρμακευτική αγωγή, γι' αυτό είναι σημαντικό να διαγνωστεί όσο το δυνατόν πιο έγκαιρα.

Σημάδια και συμπτώματα αρρυθμίας

Αν το παιδί σας έχει πραγματική αρρυθμία, ο γιατρός θα τη διαπιστώσει σε κάποια από τις εξετάσεις ρουτίνας. Αν όμως εσείς παρατηρήσετε οποιοδήποτε από τα παρακάτω συμπτώματα, ειδοποιήστε τον αμέσως:

  • Το βρέφος γίνεται ξαφνικά ωχρό και νωθρό. Το σώμα του μοιάζει παράλυτο.
  • Το παιδί σας παραπονιέται ότι η καρδιά του χτυπάει γρήγορα, ακόμη και όταν δεν ασκείται σωματικά.
  • Σας λέει ότι αισθάνεται ενόχληση, αδυνα¬
    μία ή ζαλάδα.
  • Παθαίνει σκοτοδίνες ή λιποθυμάει.

Είναι σχεδόν απίθανο το παιδί σας να εκδηλώσει κάποιο από τα συμπτώματα αυτά, αν όμως παρουσιάσει, ο παιδίατρος θα προχωρήσει και σε άλλες εξετάσεις, ίσως μάλιστα συμβουλευτεί και ειδικό στην παιδιατρική καρδιολογία. Στη διαδικασία της έρευνας οι γιατροί θα κάνουν και ένα ηλεκτροκαρδιογράφημα για να μπορέσουν να διακρίνουν την ακίνδυνη φλεβοκομβική αρρυθμία από την πραγματική αρρυθμία.

Διαβάστε επίσης:
Πόσο σπάνιες είναι οι συγγενείς καρδιοπάθειες στα παιδιά;
Πώς θα καταλάβετε αν το παιδί σας κινδυνεύει από καρδιοπάθεια

© 2012-2025 Mothersblog.gr - All rights reserved