Τα παιδιά που γεννιούνται με καισαρική έχουν αυξημένες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκα;
Τελικά, η καισαρική γεννά… παχύσαρκα παιδιά;
Επιστημονικές έρευνες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα αυτό, ότι δηλαδή τα παιδιά που γεννιούνται με καισαρική τομή, έχουν αυξημένες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκα, καθώς ο τρόπος που ερχόμαστε στον κόσμο, έχει μακροπρόθεσμα επιπτώσεις στην υγεία μας. Κι ενώ η καισαρική σε πολλές περιπτώσεις είναι απαραίτητο να γίνει, τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των αναίτιων καισαρικών τομών, όλο και αυξάνεται και σε πολλές χώρες (ανάμεσά τους και η Ελλάδα) «σπάνε» το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.
Τι και αν σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) το επιτρεπτό όριο καισαρικών τομών είναι σε ποσοστό το 15%; Σε πολλές χώρες (ναι, ανάμεσά τους και η χώρα μας με ένα ποσοστό της τάξης του 50 – 65%) το ποσοστό είναι απίστευτα μεγάλο. Ωστόσο, οι μέλλουσες μαμάδες φαίνεται είτε να αγνοούν είτε να αδιαφορούν για τους κινδύνους που ελλοχεύει η καισαρική τομή. Σύμφωνα με παλαιότερη έρευνα της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, οι γυναίκες που υποβάλλονται σε καισαρική κινδυνεύουν σοβαρά, από διάφορες επιπλοκές, που μπορούν να αποβούν και μοιραίες.
Μία νέα έρευνα της Ιατρικής της Νέας Υόρκης, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Science Advances, με επικεφαλής την Maria Dominguez – Bellow, προσπαθεί να αναλύσει την άποψη (που έχει προκύψει από άλλες σχετικές έρευνες) ότι τα παιδιά που γεννιούνται με καισαρική τομή, έχουν αυξημένες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκα.
Η συγκεκριμένη μελέτη προέκυψε από την ιδέα ότι μία καισαρική εμποδίζει τα βρέφη να πάρουν βακτήρια από τον κόλπο της μητέρας τους, που συνήθως εγκαθίστανται στο έντερο του νεογέννητου και συμβάλουν στη βελτίωση της υγείας τους στο μέλλον. Όπως αναφέρει η έρευνα, η σχέση μεταξύ της παχυσαρκίας και των τύπων βακτηριδίων που ζουν στο έντερο κάποιου, είναι εδραιωμένη, αφού σύμφωνα και με άλλες μελέτες, τα βακτήρια του εντέρου ρυθμίζουν την αύξηση του σωματικού βάρους.
Ωστόσο, αυτό που ήθελε να ανακαλύψει η Bellow είναι αν για το γεγονός ότι τα παιδιά που γεννιούνται με καισαρική εμποδίζονται να πάρουν βακτήρια από τον κόλπο της μητέρας τους, υπαίτια είναι η ίδια η διαδικασία ή οι ποσότητες αντιβιοτικών που χρησιμοποιούνται κατά της διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης. Όσο για το βάρος, σύμφωνα με την έρευνα, τα μωρά που γεννήθηκαν με φυσιολογικό τοκετό είχαν φυσιολογικό μείγμα βακτηρίων εντέρων, σε αντίθεση με εκείνα που γεννήθηκαν με καισαρική.
Διαβάστε επίσης