Παιδική δυσκοιλιότητα: Τι φοβάται περισσότερο το παιδί και δεν πηγαίνει στην τουαλέτα;
Η λειτουργία του εντέρου διαφέρει από το ένα παιδί στο άλλο. Έτσι, είναι πολλές φορές δύσκολο να πει κανείς με βεβαιότητα αν το παιδί είναι πράγματι δυσκοίλιο.
Μπορεί ένα παιδί να έχει μια κένωση κάθε δύο ή τρεις μέρες χωρίς να είναι δυσκοίλιο, ενώ ένα άλλο να έχει σχετικά συχνέ κενώσεις, τις οποίες όμως με δυσκολία να ολοκληρώνει.
Σε γενικές γραμμές δυσκοιλιότητα υπάρχει όταν το μυϊκό πλέγμα στο τέλος του παχέος εντέρου συσφίγγεται, παρεμποδίζοντας έτσι την ομαλή αποβολή των κοπράνων. Οσο, περισσότερο χρόνο παραμένουν τα κόπρανα στο σημείο αυτό τόσο σκληρότερο και πιο αφυδατωμένα γίνονται, πράγμα που κάνει ακόμη δυσκολότερη την αποβολή τους χωρίς δυσφορία.
Και επειδή η αφόδευση γίνεται επώδυνη, το παιδί μπορεί συνειδητά να αναβάλλει την προσπάθεια, επιδεινώνοντας το πρόβλημα ακόμη περισσότερο.
Η τάση για δυσκοιλιότητα φαίνεται ότι είναι κάτι που υπάρχει στην οικογένεια, επισημαίνει η Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία. Μπορεί ν’ αρχίσει στη βρεφική ηλικία και να διατηρηθεί σε όλη τη ζωή, παρουσιάζοντας επιδείνωση , αν το παιδί δεν συνηθίσεις στις τακτικές κενώσεις του εντέρου του ή αν κατακρατεί τα κόπρανά του.
Η κατακράτηση αυτή τις περισσότερες φορές παρατηρείται στην ηλικία των 2- 5 ετών, όταν το παιδί αρχίζει να αποκτά ανεξαρτησία και έλεγχο της λειτουργίας του εντέρου του. Μεγαλύτερα σε ηλικία παιδιά μπορεί να αποφεύγουν τις κενώσεις μακριά από το σπίτι τους, επειδή δεν θέλουν να χρησιμοποιήσουν ξένη τουαλέτα. Η τακτική αυτή μπορεί να προκαλέσει δυσκοιλιότητα ή να επιδεινώσει μια ήδη υπάρχουσα.
Αν το παιδί σας αναβάλλει τις αφοδεύσεις ενδέχεται να δημιουργηθούν τόσο μεγάλα σε όγκο κόπρανα που θα διατείνουν το τελικό τμήμα του εντέρου.
Έτσι, το παιδί παύει αν αισθάνεται την ανάγκη να αφοδεύσει ,μέχρις ότου τα κόπρανα να γίνουν τόσο μεγάλα σε όγκο που να μην μπορούν πια να αποβληθούν χωρίς υποκλυσμό, καθαρτικό ή άλλη θεραπεία. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να παρατηρήσετε λεκέδες στα εσώρουχα ή στην πάνα του. Αυτοί προκαλούνται από τα υγρά του εντέρου που διαρρέουν γύρω από τι συμπαγείς κοπρανώδεις μάζες και έχουν την όψη διάρροιας.
Στις σοβαρές αυτές περιπτώσεις το έντερο θα πρέπει να κενωθεί υπό την επίβλεψη γιατρού και το παιδί θα πρέπει να εκπαιδευτεί σε ένα φυσιολογικό ρυθμό λειτουργίας του εντέρου του.
Διαβάστε επίσης
Δυσκοιλιότητα: Γιατροσόφια για παιδιά και ενήλικες
Παιδική δυσκοιλιότητα: Αντιμετωπίστε την με συγκεκριμένες τροφές
Δυσκοιλιότητα στα παιδιά και τα μωρά: Τι να κάνετε για να την καταπολεμήσετε