Διάρροιες στα παιδιά: Πότε πρέπει να ανησυχήσουν οι γονείς
Διάρροιες στο παιδί: Οι κενώσεις του παιδιού φυσιολογικά θα ποικίλλουν σε αριθμό και σύσταση ανάλογα με την ηλικία και το διαιτολόγιο του.
Τα νεογέννητα που θηλάζουν μπορεί να έχουν ακόμη και δώδεκα μικρές κενώσεις κάθε μέρα, στο δεύτερο όμως ή τον τρίτο μήνα της ζωής τους μπορεί να περνάνε ακόμη και μερικές μέρες χωρίς κένωση.
Τα περισσότερα βρέφη ηλικίας κάτω του έτους αποβάλλουν συνολικά 150 γραμμάρια κόπρανα ημερησίως, ενώ τα μεγαλύτερα παιδιά φτάνουν μέχρι και τα 200 γραμμάριο σύμφωνα με την Αμερικάνικη Παιδιατρική Ακαδημία.
Στην ηλικία των δύο ετών τα περισσότερη παιδιά θα έχουν μία ή δύο μεγάλες κενώσεις ημερησίως, μπορεί όμως και ενδιάμεσα να έχουν μικρότερες, χωρίς αυτό να θεωρείται παθολογικό, ιδίως αν το διαιτολόγιο περιλαμβάνει χυμούς και τροφές πλούσιες σε ίνες, όπως είναι τα δαμάσκηνα.
Δεν θα πρέπει να ανησυχήσετε αν από καιρού εις καιρόν κάποια κένωση είναι αραιή. Αν όμως οι κενώσεις ξαφνικά γίνονται υδαρείς και περισσότερες από το συνηθισμένο, τότε το παιδί σας έχει διάρροια.
Διάρροιες στα παιδιά: Πότε εμφανίζονται και γιατί
Διάρροια εμφανίζεται όταν ερεθίζεται ο εσωτερικός χιτώνας του εντέρου. Τα κόπρανα γίνονται αραιά, επειδή τα θρεπτικά συστατικά που προσλαμβάνει το παιδί δεν υφίστανται καλή πέψη και απορρόφηση από το έντερο. Επίσης ο τραυματισμός του εσωτερικού χιτώνα του εντέρου τείνει να προκαλεί διαρροή υγρών. Με τα υγρά αυτά αποβάλλονται μέταλλα και άλατα. Οι απώλειες αυτές μπορεί να επιδεινωθούν, αν το παιδί εξακολουθεί να προσλαμβάνει τροφές, και υγρά που περιέχουν ζάχαρη σε μεγάλες ποσότητες, επειδή η ζάχαρη που δεν απορροφάται τραβάει ακόμη μεγαλύτερες ποσότητες νερού στο έντερο, αυξάνοντας έτσι τη διάρροια.
Διάρροιες στα παιδιά: Θεραπεία
Δεν υπάρχουν αποτελεσματικά φάρμακα για τη θεραπεία ιογενών λοιμώξεων του εντέρου, οι οποίες αποτελούν την αιτία των περισσότερων περιπτώσεων διάρροιας στα βρέφη. Φάρμακα θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν μονάχα για την αντιμετώπιση ορισμένων μορφών βακτηριδιακών ή παρασιτικών εντερικών λοιμώξεων, που είναι και οι λιγότερο συχνές. Αν υπάρχουν υπόνοιες τέτοιων παθήσεων, ο παιδίατρος θα προβεί σε καλλιέργεια κοπράνων. Ισως χρειαστούν και άλλες εργαστηριακές εξετάσεις.
Η χορήγηση αντιδιαρροϊκών φαρμάκων που αγοράζονται χωρίς ιατρική συνταγή δεν συνιστάται σε παιδιά κάτω των δύο ετών, ενώ θα πρέπει να γίνει με μεγάλη προσοχή σε μεγαλύτερα παιδιά. Συχνά επιδεινώνουν τον τραυματισμό του εντέρου, ενώ, αν υπάρχει εντερική λοίμωξη, δεν αναχαιτίζουν την απώλεια υγρών και αλάτων. Σε οποιαδήποτε περίπτωση θα πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε τον παιδίατρό σας!
Τι να κάνετε αν το παιδί σας έχει ελαφριά διάρροια
Αν το παιδί σας έχει ελαφρά διάρροια και εμετούς, αντικαταστήστε τη φυσιολογική του διατροφή με ένα διάλυμα ηλεκτρολυτών, το οποίο μπορείτε να βρείτε στα φαρμακεία. Τα διαλύματα αυτά συνιστώνται για να διατηρηθούν φυσιολογικά τα επίπεδα υγρών και αλάτων του σώματος, μέχρις ότου σταματήσουν οι εμετοί. Τις περισσότερες φορές θα χρειαστεί να χορηγηθούν για μία ή δύο ημέρες. Μόλις σταματήσουν οι εμετοί, επαναφέρετε σταδιακά το κανονικό του διαιτολόγιο. Επίσης, ποτέ μην δίνετε βρασμένο γάλα (πλήρες ή αποβουτυρωμένο) σε παιδί που έχει διάρροια. (και σε αυτή την περίπτωση επικοινωνείτε με τον παιδίατρό σας)
Τι να κάνετε αν το παιδί σας έχει έντονη διάρροια
Αν το παιδί σας έχει μία υδαρή κένωση κάθε μια-δυο ώρες ή συχνότερα και/ή παρουσιάζει σημάδια αφυδάτωσης θα πρέπει να επικοινωνήσετε άμεσα με τον παιδίατρο σας. Ίσως σας συμβουλεύσει να διακόψετε τη χορήγηση κάθε στερεας τροφής για 24 ώρες τουλάχιστον και να αποφύγετε τη χορήγηση υγρών με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, όπως αναψυκτικά, φρούτα, ή ποτά που περιέχουν ζάχαρη).
Τα μωρά που θηλάζουν, να θυμάστε θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο, με εξαίρεση τις πολύ ελαφρές περιπτώσεις διάρροιας, όπου επιτρέπεται να συνεχιστεί ο θηλασμός.
Διάρροιες στα παιδιά: Διατροφή
Από τη στιγμή που η διάρροια, μετά τη θεραπεία που σας έχει συστήσει ο παιδίατρός σας, αρχίσει να υποχωρεί, μπορείτε να προσθέτετε σταδιακά στο διαιτολόγίο του τροφές πολτοποιημένες, όπως μήλο, αχλάδι, μπανάνα και ζελέ. Η χορήγηση γάλακτος μπορεί να σταματήσει για μια με δύο μέρες αν δίνετε ξένο γάλα. Αν το μωρό θηλάζει μπορείτε να συνεχίσετε το θηλασμό. Αν το παιδί είναι μεγαλύτερο μπορείτε, καθώς υποχωρεί η διάρροια, να του δώσετε εύπεπτες τροφές όπως, ρύζι, πατάτες, φρυγανιά και δημητριακά.
Διαβάστε επίσης:
Διάρροια και αφυδάτωση στα μωρά: Τί να προσέχετε
Οξεία διάρροια στα παιδιά-Τρόποι αντιμετώπισης
Διάρροια στα μωρά: Αίτια, συμπτώματα και θεραπεία