Παιδική δυσκοιλιότητα: Αντιμετωπίστε την με φυσικές λύσεις

Υποφέρει το παιδί από δυσκοιλιότητα; Η αντιμετώπιση της με απλές και φυσικές λύσεις!

Και ξαφνικά το παιδί σας παρουσιάζει δυσκοιλιότητα. Δεν ενεργείται κανονικά και η αφόδευση είναι για εκείνο μία δυσάρεστη κι επώδυνη διαδικασία. Η παιδική δυσκοιλιότητα είναι ένα συχνό φαινόμενο, που εμφανίζεται τόσο στη βρεφική, όσο και στην παιδική ηλικία. Μπορεί το παιδί να μην έχει καθόλου εκκενώσεις ακόμη και μέχρι τρεις μέρες. Μπορεί, όμως, να έχει συχνές εκκενώσεις, αλλά αυτές να γίνονται με δυσκολία.

Και επειδή η αφόδευση γίνεται επώδυνη, το παιδί μπορεί συνειδητά να αναβάλλει την προσπάθεια, επιδεινώνοντας το πρόβλημα ακόμη περισσότερο. Μάλιστα, η δυσκοιλιότητα μπορεί να ξεκινήσει από τη βρεφική ηλικία και να διατηρηθεί σε όλη τη ζωή, αν το παιδί δε συνηθίσει στις τακτικές κενώσεις του εντέρου του ή αν κατακρατεί τα κόπρανά του. Γι’ αυτό, λοιπόν, η αντιμετώπιση της θα πρέπει να γίνει έγκαιρα, χωρίς πίεση στο παιδί. Αλλά με απλούς φυσικούς τρόπους, που θα το βοηθήσουν και δεν θα το φοβίσουν να πηγαίνει στη τουαλέτα.

Ας δούμε, λοιπόν, ποιες είναι οι φυσικές λύσεις για την αντιμετώπιση της παιδικής δυσκοιλιότητας.


Κατανάλωση υγρών: Τα παιδιά που υποφέρουν από δυσκοιλιότητα, θα πρέπει να αυξήσουν την κατανάλωση υγρών, και κυρίως του νερού.

Αποφεύγετε όσο μπορείτε τροφές που δημιουργούν δυσκοιλιότητα. Κι, όμως, υπάρχουν τροφές που εντείνουν το πρόβλημα, όπως η μπανάνα, το ρύζι, τα μακαρόνια (που τόσο τα λατρεύουν τα παιδιά), οι πατάτες. Γι΄ αυτό καλό είναι να τις περιορίσετε, όσο μπορείτε.

Προσθέστε στη διατροφή του τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, όπως φρούτα (αχλάδι, μήλο, ακτινίδιο, δαμάσκηνα), λαχανικά (αρακάς, μπρόκολο, αγκινάρες), αλλά και τα όσπρια, όπως οι φακές, τα φασόλια και τα ρεβίθια.

Και τα δημητριακά ολικής άλεσης, οι νιφάδες βρώμης, τα ζυμαρικά ολικής άλεσης και το ψωμί σικάλεως περιέχουν επίσης αρκετή ποσότητα φυτικών ινών, που βοηθούν στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.

Αποφύγετε, όσο μπορείτε γαλακτοκομικά προϊόντα, σοκολάτες, τροφές πλούσιες σε λιπαρά, τα τηγανιτά, τα αναψυκτικά.

Ωθήστε τα στην άθληση. Η άσκηση είτε με τη μορφή παιχνιδιού είτε ως αθλητική δραστηριότητα (ποδόσφαιρο, μπάσκετ, χορός κ.α.) μπορεί να έχει ευεργετική δράση, στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.

Μην αγχώνετε το παιδί. Ένα συχνό λάθος, που κάνουν οι γονείς, είναι να αγχώνουν το παιδί με το θέμα της τουαλέτας, και γενικότερα με το πρόβλημα που αντιμετωπίζει. Κάποιοι, μάλιστα, φτάνουν στο σημείο να πιέζουν το παιδί ότι πρέπει να πάει τουαλέτα. Θα πρέπει, πρώτα να χαλαρώσετε εσείς και μετά να χαλαρώσει εκείνο. Συνεργαστείτε πάνω στο θέμα, αν είναι μεγαλύτερης ηλικίας, εξηγείστε του το πρόβλημα και πώς αντιμετωπίζεται και γενικά, επειδή η δυσκοιλιότητα δημιουργεί μία φοβία στο παιδί για την όλη διαδικασία, φροντίστε να το κάνετε να νιώσει πιο άνετα.

Δημιουργείστε μία ρουτίνα τουαλέτας. Το πρόβλημα της δυσκοιλιότητας, εκτός από την κακή διατροφή, το εντείνει και το άστατο «πρόγραμμα» τουαλέτας. Αυτό ισχύει, κυρίως, για παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας, που αναβάλλουν τη φυσική ανάγκη να επισκεφθούν την τουαλέτα, κυρίως, γιατί ξεχνιούνται στο παιχνίδι, με αποτέλεσμα την παραμονή για μεγάλο χρονικό διάστημα των κοπράνων στο έντερο. Γι’ αυτό, αν χρειαστεί, υπενθυμίστε του εσείς την τουαλέτα.

Σε κάθε περίπτωση, αν το πρόβλημα του παιδιού εντείνεται ή επιμένει, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον παιδίατρο.

Διαβάστε επίσης

Παιδική δυσκοιλιότητα: Τι φοβάται περισσότερο το παιδί και δεν πηγαίνει στην τουαλέτα;

Δυσκοιλιότητα στα παιδιά και τα μωρά: Τι να κάνετε για να την καταπολεμήσετε

Πότε χρειάζεται ιατρική εξέταση ένα παιδί με δυσκοιλιότητα;

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved