Τι προβλήματα υγείας είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν τα παιδιά που γεννιούνται με καισαρική;
Όσα παιδιά γεννιούνται με καισαρική, έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να γίνουν παχύσαρκα, έως ότου φθάσουν στην ηλικία των πέντε ετών, ή να έχουν άσθμα έως τα 12 τους σύμφωνα με μια νέα μεγάλη διεθνή μελέτη.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Σάρα Στοκ του Κέντρου Αναπαραγωγικής Υγείας του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό "PLoS Medicine", αξιολόγησαν στοιχεία (μετα-ανάλυση) από 80 έρευνες που σύγκριναν τα αποτελέσματα των καισαρικών και των φυσικών τοκετών σε συνολικά 30 εκατομμύρια γυναίκες.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του ΑΠΕ- ΜΠΕ, διαπιστώθηκε ότι οι καισαρικές, που εμφανίζουν συνεχή αύξηση σε όλο τον κόσμο (περίπου ένα παιδί στα τέσσερα γεννιέται πια με αυτό τον τρόπο), έχουν μικρότερο κατά 56% κίνδυνο να προκαλέσουν ακράτεια ούρων, αλλά αυξημένο κίνδυνο αποβολής (κατά 27%) και θνησιγένειας του μωρού (κατά 17%) σε μελλοντικές κυήσεις.
Τα παιδιά που γεννιούνται με καισαρική, είναι πιθανότερο κατά 59% να είναι παχύσαρκα έως τα πέντε και κατά 21% να εκδηλώσουν άσθμα έως τα 12, σε σχέση με τα παιδιά που έχουν γεννηθεί χωρίς καισαρική.
Τι και αν σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) το επιτρεπτό όριο καισαρικών τομών είναι σε ποσοστό το 15%; Σε πολλές χώρες (ναι, ανάμεσά τους και η χώρα μας με ένα ποσοστό της τάξης του 50 – 65%) το ποσοστό είναι απίστευτα μεγάλο.
Ωστόσο, οι μέλλουσες μαμάδες φαίνεται είτε να αγνοούν είτε να αδιαφορούν για τους κινδύνους που ελλοχεύει η καισαρική τομή. Σύμφωνα με παλαιότερη έρευνα της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, οι γυναίκες που υποβάλλονται σε καισαρική κινδυνεύουν σοβαρά, από διάφορες επιπλοκές, που μπορούν να αποβούν και μοιραίες.
Διαβάστε επίσης
Πώς η καισαρική επηρεάζει την υγεία του παιδιού
3 αλήθειες για τις μαμάδες που έχουν γεννήσει με καισαρική τομή