Εμετοί νεογέννητου: Πότε είναι ανησυχητικοί;

Bigstock

Διάκριση αναγωγών και εμέτων σε νεογνά και βρέφη.

Πολλά μωρά βγάζουν μικρές ποσότητες γάλακτος κατά τη διάρκεια ή αμέσως μετά αφού ολοκληρώσουν το θηλασμό. Είναι αυτό που λέμε «περίσσευμα» ή αλλιώς «γουλιά» και δεν είναι κάτι ανησυχητικό καθώς δεν πρόκειται για εμετό.

«Γουλίτσες»! Ορίστε τι χρειάζεται να ξέρεις!

Το πεπτικό σύστημα του μωρού είναι ακόμα ανώριμο και όταν το μωρό τρώει με λαιμαργία και λίγο παραπάνω από όσο θέλει ,αντιδρά ο οργανισμός με αυτό τον τρόπο.

Πώς θα ξεχωρίσουμε τον εμετό από την γουλιά;

Η γουλιά είναι μια ποσότητα γάλακτος που βγαίνει από τον οργανισμό μυρίζει σαν γάλα και είναι άσπρη. Από την άλλη ο εμετός έχει μια όξινη μυρωδιά και είναι σαν το γάλα να έχει χαλάσει. Αν δείτε κάτι τέτοιο μιλάτε με τον παιδίατρο σας γιατί το μωρό μπορεί να έχει κρυώσει.

Αναγωγές του βρέφους: Πώς να τις μειώσετε

Ένας άλλος λόγος που θα σας κάνει να επικοινωνήσετε με τον γιατρό είναι αν αντί για γουλιά μετά το τέλος του φαγητού το μωρό κάνει την λεγόμενη "ρουκέτα". Μεγάλη ποσότητα από το γάλα που εκτοξεύεται από το στόμα του μωρού και βγάζει αν όχι όλο το περισσότερο που έχει φάει. Εκεί αμέσως θα πάρετε τηλέφωνο τον γιατρό σας. Μπορεί να είναι μια απλή αλλεργία στο γάλα (για τα παιδιά που δεν θηλάζουν) και να πρέπει να σας δώσει κάποιο άλλο. Το βασικό είναι να είστε ήρεμη και να επικοινωνήσετε με τον γιατρό.

Εφόσον το παιδί αναπτύσσεται κανονικά, πρόκειται για παλινδρόμηση γάλακτος από το στομάχι, που υποχωρεί από μόνη της. Όταν όμως κάνει εμετό, βγάζει με ορμή μεγάλες ποσότητες γάλακτος και μάλιστα ξαφνικά.

Αν το παιδί σας κάνει εμετούς πρώτο σας μέλημα είναι να φροντίσετε να μην πάθει αφυδάτωση:

  • Μετά τον εμετό μη δώσετε τίποτα στο μωρό σας από το στόμα για τις επόμενες 1,5 – 2 ώρες και στη συνέχεια δώστε του να πιει λίγο νερό με το κουταλάκι.
  • Και αυτό γιατί ύστερα από τον εμετό το στομάχι κάνει σπασμό κι αν το παιδί πιει απότομα μεγάλη ποσότητα υγρών, αυτόματα θα ξανακάνει εμετό. Αφήστε , λοιπόν το στομάχι του μωρού να ηρεμήσει και στη συνέχεια αρχίστε σιγά – σιγά τη χορήγηση υγρών.
  • Αφού πιει για περίπου 6 ώρες μόνο υγρά, μπορείτε να προσθέσετε κι άλλες τροφές στο διαιτολόγιό του αλλά σιγά σιγά. Αποφύγετε τους πολλούς χυμούς ,ιδιαίτερα την πορτοκαλάδα, και μην πιέσετε καθόλου το παιδί να φάει αν έχει ανορεξία.
  • Αρκεί να πίνει υγρά. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε διαλύματα ενυδάτωσης που θα βρείτε στο φαρμακείο σε μορφή σκόνης τα οποία διαλυόμενα στο νερό προσφέρουν υγρά υψηλής ηλεκτρολυτικής αξίας, αφού προηγουμένως ρωτήσετε το γιατρό σας.
  • Αν ξανακάνει εμετό, προσπαθήστε πάλι από την αρχή και ειδοποιήστε το γιατρό.

Είναι φυσιολογικό τα μωρά να βγάζουν γουλιές από αίμα;

Γιατί το μωρό κάνει εμετό;

Πότε κάνει ένα παιδί εμετό και πότε θα πρέπει να ανησυχούμε;

Ο εμετός μπορεί να είναι αποτέλεσμα αλλεργίας στο γάλα. Ανατομικές ανωμαλίες όπως στένωση του πυλωρού ή στένωση του οισοφάγου , εμποδίζουν τα μωρά να χωνέψουν το γάλα. Εκτός από διάρροια, τα βακτήρια και οι ιοί προκαλούν και εμετό.

Αν οφείλεται σε λοίμωξη, το μωρό θα έχει πυρετό.

Μωρό και εμετός: Τι να προσέχετε

Θα πρέπει να επικοινωνήσετε άμεσα με τον γιατρό σας αν δείτε:

  • Μεγάλη αναγωγή γάλακτος
  • Πυρετό ή / και διάρροια
  • Συνεχείς και ισχυρούς εμετούς
  • Αίμα στον εμετό
  • έχει ξηρά χείλη
  • έχει λίγα ή καθόλου δάκρυα όταν κλαίει
  • είναι συνεχώς κουρασμένο ή κοιμάται πολλές ώρες
  • δεν χαμογελάει

Θα πρέπει να δείτε επειγόντως το γιατρό αν το μωρό παρουσιάσει κάποιο από αυτά τα συμπτώματα για να εντοπιστεί η αιτία. Αν υπάρχει υποψία για λοίμωξη θα γίνουν εξετάσεις και στην περίπτωση που επιβεβαιωθεί , θα χορηγηθούν αντιβιοτικά.

Αν ο εμετός σχετίζεται με στένωση της πεπτικής οδού, μια ακτινογραφία ή ένας υπέρηχος θα δείξουν αν χρειάζεται χειρουργική επέμβαση.

Ο γιατρός σας πρέπει να ειδοποιηθεί αμέσως αν το παιδί παρουσιάσει αφυδάτωση , ξηροστομία, ξηρά χείλη, λήθαργο, ή σκούρα κίτρινα ούρα στην πάνα.

Η παιδίατρος συμβουλεύει: Συνήθη συμπτώματα που πρέπει να ανησυχούν τους γονείς

*πρώτη δημοσίευση: 25/01/2018 - ανανεώθηκε

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved