Ανεμοβλογιά σε νεογέννητα: Τι πρέπει να γνωρίζετε γι’ αυτή την παιδική ασθένεια
Κι όμως μερικές φορές η ανεμοβλογιά εμφανίζεται και στα βρέφη.
Σύμφωνα με την Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου, η ανεμοβλογιά στα βρέφη εμφανίζεται τις πρώτες 28 ημέρες ζωής τους.
Συμβαίνει όταν η έγκυος νοσήσει τις τελευταίες 1-2 εβδομάδες της κύησης ή τις πρώτες ημέρες μετά τον τοκετό. Η πιθανότητα να νοσήσει το νεογέννητο είναι 25-50%.
Ο χρόνος νόσησης της μητέρας και του νεογέννητου είναι κρίσιμος παράγοντας για την έκβαση της νόσου στο νεογνό. Εάν η νόσος εκδηλωθεί στη μητέρα 5 η περισσότερες ημέρες πριν το τοκετό η στο νεογνό τις πρώτες 4 ημέρες ζωής, τότε η νόσος είναι ήπια. Εάν η μητέρα νοσήσει τις τελευταίες 4 ημέρες πριν το τοκετό η το νεογέννητο νοσήσει σε ηλικία 5-10 ημερών, η νόσος είναι βαριά και περίπου το 10-30% των νεογνών πεθαίνουν.
Η εξήγηση για αυτό είναι ότι, εάν η νόσηση στη μητέρα συμβεί περισσότερες από 5 ημέρες πριν το τοκετό είτε η νόσηση στο νεογνό συμβεί τις πρώτες 4 ημέρες μετά τον τοκετό (πράγμα που σημαίνει ότι η μητέρα μολύνθηκε 15-20 ημέρες προηγουμένως), τότε τα μητρικά αντισώματα έχουν χρόνο να περάσουν μέσω του πλακούντα στο έμβρυο και να το προστατεύσουν.
Αυτή η παθητική προστασία δεν έχει χρόνο να δημιουργηθεί, εάν η μητέρα εκδηλώσει τη νόσο λιγότερο από 4 ημέρες πριν το τοκετό. Η άμυνα του εμβρύου-νεογέννητου δεν μπορεί από μόνη της να αντιμετωπίσει τον ιό που περνά μέσω του πλακούντα και διαχέεται στο σώμα του.
Εξανθήματα ανεμοβλογιάς στη μητέρα
Εάν η μητέρα παρουσιάσει εξάνθημα ανεμοβλογιάς μετά την 3η ημέρα τοκετού, το βρέφος μπορεί να νοσήσει, αλλά επειδή η μετάδοση έγινε μέσω της αναπνευστικής οδού, η νόσος είναι συνήθως ελαφρότερη.
Η ελαφριά μορφή της νεογνικής ανεμοβλογιάς μοιάζει με αυτή των μεγαλύτερων φυσιολογικών παιδιών, ενώ στη βαριά μορφή έχουμε διάχυτη πνευμονία, σοβαρή ηπατίτιδα και μηνιγγοεγκεφαλίτιδα. Η διάγνωση τίθεται κλινικά με τις χαρακτηριστικές φυσαλίδες του δέρματος και εργαστηριακά.
Αυτό που πρέπει να ξεχωρίσουμε είναι η διάχυτη λοίμωξη από απλό έρπητα. Στον έρπητα μπορεί να υπάρχει ιστορικό λοίμωξης των γεννητικών οργάνων της μητέρας, όπως επίσης στο νεογνό χαρακτηριστική κερατοεπιπεφυκίτιδα (μόλυνση ματιού), φυσαλίδες στο στόμα.
Η πρόληψη περιλαμβάνει τον εμβολιασμό της γυναίκας πριν την εγκυμοσύνη (εφόσον δεν είχε νοσήσει προηγουμένως) και την καθυστέρηση του τοκετού, εφόσον είναι δυνατόν τουλάχιστο 4 ημέρες από την εκδήλωση της ανεμοβλογιάς στη μητέρα.
Εάν το νεογνό γεννηθεί από μητέρα πάσχουσα με έρπητα ζωστήρα (είναι ο ίδιος ιός της ανεμοβλογιάς), δεν κάνουμε οποιαδήποτε θεραπεία, γιατί το νεογνό έχει πάρει ήδη παθητικά από τη μητέρα τα αντισώματα.(τα οποία υπάρχουν λόγω της προηγηθείσης νόσησης της μητέρας με ανεμοβλογιά).
Σε αυτή την περίπτωση δεν υπάρχουν ειδικές προφυλάξεις, εκτός από την κάλυψη των βλαβών της μητέρας και καλό πλύσιμο των χεριών όταν η μητέρα παίρνει το βρέφος.
Διαβάστε επίσης
Ανεμοβλογιά! Και τώρα τι κάνουμε;
Ανεμοβλογιά: Συμπτώματα, θεραπεία, κίνδυνοι. Συμβουλεύει η παιδίατρος του Mothersblog