Τσίμπησε το παιδί μου τσούχτρα και τώρα τι κάνω;
Μπορεί κάποια μαμά να σκέφτεται ότι αποκλείεται να τσιμπήσει τσούχτρα το παιδί της, όμως κάποιες φορές συμβαίνει και πρέπει να γνωρίζει πώς να το αντιμετωπίσει!
Αν δεν έχει τσιμπήσει ποτέ τσούχτρα το παιδί σας, σίγουρα έχετε δει κάποια στιγμή κάποιο άλλο παιδί να βγαίνει κλαίγοντας από τη θάλασσα και ουρλιάζοντας από τον πόνο.
Μια τσούχτρα, εξαιτίας της διάφανης όψης της είναι δύσκολο να εντοπιστεί, πόσο μάλλον από ένα μικρό παιδί που κολυμπάει αμέριμνο στο νερό. Πιο πιθανό είναι να την περάσει για ζελατίνα ή σακούλα στο νερό παρά για τσούχτρα.
Το τσίμπημα της τσούχτρας, είναι από το πιο σύνηθες στη θάλασσα. Κάποιες φορές μπορεί να είναι σοβαρό και κάποιες άλλες όχι, για αυτό και πρέπει ως μαμά (ή μπαμπάς) να ξέρετε τρόπους με τους οποίους θα αντιδράσετε για να αντιμετωπίσετε το τσίμπημα!
Τι πρέπει λοιπόν να κάνετε αν μια τσούχτρα τσιμπήσει το παιδί σας;
Αρχικά θα πρέπει να αναγνωρίσετε το τσίμπημα. Στο δέρμα του παιδιού το τσίμπημα τσούχτρας προκαλεί ερυθρότητα και οίδημα.
Αμέσως, θα πρέπει να τρίψετε το σημείο με άμμο (αν υπάρχει στην παραλία) καλά και έπειτα να ξεπλύνετε με άφθονο καθαρό νερό της βρύσης, την περιοχή. Αν δεν έχει άμμο η παραλία που βρίσκεστε, περάστε κατευθείαν στο βήμα με το νερό.
Στη συνέχεια, θα πρέπει να κάνετε επάλειψη στο παιδί με αντιισταμινική κρέμα ή κρέμα κορτιζόνης (αν πρόκειται για πολύ σοβαρό τσίμπημα).
Καλό θα είναι την κρέμα που χρησιμοποιείτε, να την έχετε στο ψυγείο, καθώς αν είναι δροσερή ανακουφίζει περισσότερο από τη φαγούρα και τον πόνο.
Αν για οποιοδήποτε λόγο, έχετε αμφιβολίες για το τσίμπημα του παιδιού σας και τη σοβαρότητά του, καλό θα είναι να έρθετε σε άμεση επικοινωνία με τον παιδίατρό σας ή να επισκεφθείτε το πλησιέστερο νοσοκομείο ή κέντρο υγείας.