Πώς αντιμετωπίζεται η παιδική διάρροια; (vid)
Παιδική διάρροια: Τι μπορεί να φάει το παιδί και τι όχι.
Η αιτία εμφάνισης διάρροιας μπορεί να είναι είτε μία βακτηριακή λοίμωξη είτε ιογενούς προελεύσεως, που είναι και η συχνότερη περίπτωση. Λιγότερο συχνά, οι διάρροιες μπορεί να είναι παρενέργεια λήψης ενός αντιβιοτικού ή λοιμώξεων που δεν σχετίζονται με το γαστρεντερικό σύστημα.
Η διάρροια καθορίζεται διαφορετικά, ανάλογα με την ηλικία του παιδιού, καθώς ο αριθμός των κενώσεων μέσα στην ημέρα ποικίλλει σημαντικά, ανά αναπτυξιακό στάδιο. Έτσι, στα βρέφη οι φυσιολογικές κενώσεις μπορεί να είναι 3 – 10 ημερησίως, ενώ μπορεί να αυξάνονται στα βρέφη τα οποία θηλάζουν.
Με το πέρασμα των μηνών οι φυσιολογικές κενώσεις μειώνονται σημαντικά και στα μεγαλύτερα παιδιά μπορεί να είναι 1-2 ημερησίως. Έτσι στα παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας οι διπλάσιες κενώσεις ημερησίως εντάσσονται στο πλαίσιο της διάρροιας.
Για τα μεγαλύτερα παιδιά η εμφάνιση πάνω από τριών υδαρών κενώσεων αποτελεί σύμπτωμα διάρροιας.
Σε κάθε περίπτωση το μόνο ανησυχητικό σημείο και μη φυσιολογικό που θα πρέπει να κινητοποιήσει τους γονείς είναι η παρουσία αίματος στις κενώσεις, για την οποία θα πρέπει να ενημερωθεί άμεσα ο παιδίατρος.
Καλή ενυδάτωση
Τα παιδιά που εμφανίζουν διάρροια αφυδατώνονται συνήθως αρκετά γρήγορα και γι’ αυτό οι απώλειες θα πρέπει να αναπληρώνονται. Δίνετε λοιπόν στα παιδιά μικρή ποσότητα νερού ανά τακτά χρονικά διαστήματα, καθώς η απότομη και αυξημένη πρόσληψη υγρών μπορεί να είναι επιζήμια. Σε περίπτωση που οι διάρροια είναι παρατεταμένη, ο παιδίατρος θα συστήσει ειδικά σκευάσματα που περιέχουν ηλεκτρολύτες, καθώς οι επαναλαμβανόμενες διάρροιες μπορεί να προκαλέσουν και ηλεκτρολυτικές διαταραχές.
Τροφές που μπορεί να βοηθήσουν
Τα μικρά και συχνά γεύματα είναι συνήθως καλύτερα ανεκτά από τα μεγαλύτερα γεύματα που μπορεί να εντείνουν τα συμπτώματα. Η προσθήκη περισσότερου άλατος στο φαγητό μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των ηλεκτρολυτικών διαταραχών. Τροφές που είναι καλύτερα ανεκτές είναι μερικές από τις παρακάτω:
- Βραστό ή ψητό άπαχο κρέας όπως το κοτόπουλο
- Βραστό αυγό
- Μπανάνες
- Ψωμί και φρυγανιές από λευκά άλευρα
- Λευκά ζυμαρικά και ρύζι
- Βραστά ή ψητά λαχανικά
Οι παρακάτω τροφές θα πρέπει να αποφεύγονται
- Τηγανητά τρόφιμα
- Έτοιμο φαγητό
- Σφολιατοειδή κι έτοιμα αρτοπαρασκευάσματα
- Χυμοί φρούτων
- Ωμά λαχανικά και φρούτα με το φλοιό
- Όσπρια
- Γαλακτοκομικά αν δεν είναι ανεκτά