Οξύουροι στα παιδιά: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζονται!
Αν έχετε ακούσει για οξύουρους σε παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας αλλά δεν ξέρετε τι ακριβώς είναι, θα πρέπει πρώτα απ' όλα να μάθετε ότι είναι μία ασθένεια που δεν είναι επικίνδυνη για τη ζωή των παιδιών, θέτει όμως όλη την οικογένεια σε... μπελάδες!
Πρόκειται για μικρά λευκά σκουληκάκια που εμφανίζονται στο κατώτερο τμήμα του εντέρου του παιδιού και το ενοχλούν με έντονο κνησμό στον πρωκτό. Οι πιο δύσκολες ώρες είναι το βράδυ αφού τα σκουλήκια αυτά βγαίνουν έξω από το σώμα του παιδιού και αφήνουν τα αυγά τους ανάμεσα στους γλουτούς.Αυτό είναι που προκαλεί και τη φαγούρα στο παιδί και είναι και η αρχή για να μεταδοθεί και σε άλλα μέλη της οικογένειας η ασθένεια.
Όταν το παιδί ξύνει τον ποπό του παίρνει με τα νύχια του τα αυγά και τα μεταφέρει στο στόμα του ή σε άλλα αντικείμενα που πιάνουν αργότερα ο μπαμπάς, η μαμά ή το αδελφάκι του. Και επειδή τα αυγά είναι πολύ ανθεκτικά (διατηρούνται έξω από το ανθρώπινο σώμα τουλάχιστον 2 εβδομάδες) κάπως έτσι καταλήγουν να κάνουν θεραπεία για οξύουρους όλα τα μέλη της οικογένειας. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι οξύουροι δεν μεταδίδονται από τα κατοικίδια.
Επίσης οι γονείς που διαβάζουν το συγκεκριμένο θέμα για αυτή την ασθένεια δεν θα πρέπει να ανησυχούν καθώς οι οξύουροι δεν δημιουργούν σοβαρή λοίμωξη και μπορούν να αντιμετωπιστούν άμεσα με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή. Επειδή είναι μεταδιδόμενη ασθένεια, ο παιδίατρος συνιστά πάντα τη φαρμακευτική αγωγή σε όλα τα μέλη της οικογένειας, ώστε να απαλλαγούν οριστικά από αυτή.
Μετά από αυτό όμως, συνήθως συνιστάται καλή υγιεινή του παιδιού και των υπολοίπων μελών της οικογένειας αλλά και καθαριότητα μέσα στο σπίτι.