Όλα όσα πρέπει να γνωρίζει κάθε μανούλα για τη Μηνιγγίτιδα Β

Ακόμα ένα περιστατικό Μηνιγγίτιδας Β καταγράφηκε στις αρχές του μήνα

Με τη θερμοκρασία να πέφτει μέρα με τη μέρα και την καθημερινή, πολύωρη παραμονή των μικρών μας σε κλειστούς χώρους, δεν είναι λίγες οι μανούλες οι οποίες την περίοδο που διανύουμε, ανησυχούν και φοβούνται για την υγεία των παιδιών τους.

Για τις περισσότερες από εμάς, ο χειμώνας θεωρείται μία εξαιρετικά επικίνδυνη εποχή, η οποία χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Διότι πέρα από κοινές ασθένειες, όπως είναι η γρίπη και το κρυολόγημα, υπάρχουν και κάποιες άλλες, ακόμη πιο σοβαρές, για τις οποίες είναι απαραίτητο να πάρουμε άμεσα τα μέτρα μας, όπως η μηνιγγίτιδα Β.

Μόλις πριν από μερικές ημέρες διάβασα σε δημοσιεύματα πως την προηγούμενη εβδομάδα, παρουσιάστηκαν δύο κρούσματα ιογενούς μηνιγγίτιδας σε παιδάκια στην Ηγουμενίτσα και την Κρήτη, ενώ το πιο πρόσφατο κρούσμα Μηνιγγίτιδας Β καταγράφηκε στις αρχές του μήνα σε βρέφος έξι μηνών στην Καρδίτσα. Ευτυχώς και στις τρεις περιπτώσεις, τα παιδιά οδηγήθηκαν στο νοσοκομείο, ακολούθησαν θεραπεία και διέφυγαν τον κίνδυνο.

Αναγνωρίζοντας τον «εχθρό»

Είναι σίγουρα σημαντικό, λοιπόν, να αναφερθούμε πιο αναλυτικά στη μηνιγγίτιδα Β, τονίζοντας κυρίως πως πρόκειται για μία εξαιρετικά επικίνδυνη νόσο, η οποία δεν κάνει καμία ηλικιακή διάκριση, προσβάλλοντας βρέφη, νήπια, ακόμη και νεαρούς ενήλικες, ενώ μέσα σε μόλις ένα εικοσιτετράωρο μπορεί να αποφέρει μοιραίες συνέπειες για τον ασθενή.
Ακριβώς για όλους τους παραπάνω λόγους, είναι αναγκαίο εμείς οι μανούλες να έρθουμε άμεσα σε επικοινωνία με τον παιδίατρο, ο οποίος είναι το πλέον κατάλληλο πρόσωπο να μας ενημερώσει σχετικά με τη συγκεκριμένη ασθένεια και τους τρόπους με τους οποίους θα προφυλαχθούμε καλύτερα από αυτή. Έχει σημασία να αναφέρουμε πως δεν είναι λίγες οι φορές που οι γονείς ενός παιδιού, «μετέφρασαν» τα συμπτώματα της μηνιγγίτιδας ως μία ακόμη περαστική ίωση, με αποτέλεσμα η δική τους άγνοια, να θέσει σε μεγάλο κίνδυνο τη ζωή του παιδιού.

Τα συμπτώματα που πρέπει να προσέχουμε

Αυτό που κάνει τη μηνιγγίτιδα Β μια τόσο επικίνδυνη ασθένεια, είναι το γεγονός πως εκδηλώνεται παρουσιάζοντας στον οργανισμό συμπτώματα που θυμίζουν πολύ την κοινή, εποχική γρίπη. Πονοκέφαλος, εμετός, υψηλός πυρετός, αυχενική δυσκαμψία, αιμορραγικό εξάνθημα: Αυτά είναι μόνο μερικά από τα συνηθέστερα «σημάδια» που προδίδουν πως κάτι δεν πάει καλά, αλλά δυστυχώς, σε πολλές περιπτώσεις δεν μας φαίνονται αρκετά σοβαρά για να μας φέρουν σε επικοινωνία με τον παιδίατρο. Οι περισσότερες μανούλες σε αυτή την περίπτωση, περιμένουν υπομονετικά να κάνει η ασθένεια τον «κύκλο» της, βάζοντας σε κίνδυνο τη ζωή του παιδιού αλλά και τη δική τους.

Σε αυτό το σημείο, έχει μεγάλη σημασία να αναφέρουμε πως εκτός από τα συμπτώματα, η μηνιγγίτιδα Β παρουσιάζει και παρόμοιους τρόπους μετάδοσης με την κοινή γρίπη. Συγκεκριμένα, ένα αθώο φιλί, ένας απρόσεκτος βήχας, ένα φτάρνισμα, μία χειρονομία, είναι αρκετά για να μεταφερθεί η ασθένεια από τον έναν οργανισμό στον άλλο. Αυτός είναι, άλλωστε, ο βασικότερος λόγος που κατά τους χειμερινούς μήνες, παρατηρείται τόσο έντονη έξαρση της συγκεκριμένη ασθένειας, αφού η πολύωρη παραμονή μας σε κλειστούς χώρους και η παραβίαση βασικών κανόνων υγιεινής, συντελούν σε μεγάλο βαθμό στην απρόσκοπτη εξάπλωση της μηνιγγίτιδας.

Η σημασία της πρόληψης

Σύμφωνα με έρευνες, ένας στους δέκα ενήλικες φέρει το βακτήριο της μηνιγγίτιδας, χωρίς να έχει παρουσιάσει κάποιο από τα συμπτώματα της ασθένειας, μπορώντας βέβαια να τη μεταδώσει με τους τρόπους που αναφέραμε παραπάνω. Αυτό μας οδηγεί αναπόφευκτα στο συμπέρασμα, πως οφείλουμε να προστατεύσουμε με κάθε τρόπο, όχι μόνο τα παιδιά αλλά και εμάς τους ίδιους. Και το εμβόλιο είναι ο μοναδικός τρόπος σίγουρης και αποτελεσματικής πρόληψης από τη μηνιγγίτιδα Β, ενώ είναι κατάλληλο και για παιδιά από δύο μηνών και άνω. Όσον αφορά στον εμβολιασμό κατά των υπόλοιπων τύπων μηνιγγίτιδας, αξίζει να αναφέρουμε πως είναι εξίσου απαραίτητος, ωστόσο, δεν προστατεύει τα παιδιά από την μηνιγγίτιδα τύπου Β.



Λίγα λεπτά και ένα ελαφρύ τσιμπηματάκι αρκούν για να προστατεύσουμε το παιδί από μία επίπονη και «ύπουλη» ασθένεια, όπως η μηνιγγίτιδα Β. Σε κάθε περίπτωση, αν το μικρό σας παρουσιάσει κάποιο από τα συμπτώματα που αναφέραμε παραπάνω, μην χάνετε πολύτιμο χρόνο! Επικοινωνήστε άμεσα με τον ειδικό παιδίατρο και εκείνος, θα σας δώσει τις κατάλληλες κατευθύνσεις, ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασης.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved