Τι είναι η μελατονίνη και πώς επηρεάζει τον ύπνο του παιδιού; (vid)
Μπορεί να βοηθήσει η μελατονίνη τα παιδιά που έχουν προβλήματα αϋπνίας;
Η μελατονίνη είναι μια ορμόνη που παράγεται φυσικά στο σώμα και βοηθά στον έλεγχο του κύκλου του ύπνου.
Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) κατατάσσει τη μελατονίνη στα διατροφικά συμπληρώματα και όχι στα φάρμακα. Διατίθεται πάντως στις ΗΠΑ και αλλού και ως συνταγογραφούμενο φάρμακο ενώ η δράση του έχει αποδειχθεί σε κλινικές δοκιμές ότι μειώνει την αϋπνία και βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου και την ημερήσια δραστηριότητα.
Τα τελευταία χρόνια πολλά παιδιά αντιμετωπίζουν προβλήματα ύπνου και αρκετοί γονείς αναρωτιούνται αν μπορούν να τους χορηγήσουν μελατονίνη.
Ο Carl Cummings, παιδίατρος στο Μόντρεαλ εξηγεί ότι η μελατονίνη μπορεί να είναι χρήσιμη σε παιδιά που έχουν χρόνια αϋπνία εξαιτίας ενός προβλήματος με αποτέλεσμα ενώ πηγαίνουν για ύπνο μια σταθερή ώρα, να χρειάζονται περισσότερο από 30 λεπτά για να κοιμηθούν.
Ωστόσο, όπως τονίζει, δεν μπορεί να δώσει « λύσεις» στους εφιάλτες του παιδιού που δεν το αφήνουν να κοιμηθεί, ούτε στους κολικούς ενός μωρού που επίσης δεν επιτρέπουν να έχει έναν ήσυχο ύπνο.
Επειδή η μελατονίνη είναι μια ορμόνη, υπάρχουν ανησυχίες για το πώς η λήψη της μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη ενός παιδιού, ιδιαίτερα κατά την εφηβεία.
Σύμφωνα με την Harriet Hiscock, παιδίατρο στο Royal Children’s Hospital της Μεβούρνης, τα επιστημονικά στοιχεία που υπάρχουν αποδεικνύουν ότι το φάρμακο μελατονίνης που δίνονται στα παιδιά είναι ασφαλές και αποτελεσματικό.Βέβαια δεν παρέλειψε να τονίσει ότι δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείτε για μεγάλο χρονικό διάστημα, όπως άλλωστε όλα τα φάρμακα.
Πολλοί γιατροί πάντως συστήνουν στους γονείς να δοκιμάσουν άλλους τρόπους για να αντιμετωπίσουν τυχόν προβλήματα ύπνου του παιδιού τους. Στις περισσότερες των περιπτώσεων η αυπνία οφείλεται σε διάφορους ψυχολογικούς παράγοντες που πρέπει να διαγνωστούν έγκαιρα.
Μάθετε περισσότερα για τη μελατονίνη και αν βοηθάει στην καταπολέμηση της αυπνίας στο video που ακολουθεί:
Με πληροφορίες από todaysparent.com