Δόντια μωρού: Πέντε πράγματα που πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς
Οι απορίες πολλές γύρω από τα δόντια του μωρού.
Τα περισσότερα μωρά ξεκινούν να βγάζουν τα πρώτα τους δόντια στην ηλικία των τεσσάρων έως έξι μηνών.
Επειδή δεν εκδηλώνουν όλα τα μωρά ακριβώς τα ίδια συμπτώματα κατά την περίοδο της οδοντοφυΐας, οι γονείς πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Άλλα μωρά έχουν έντονη σιελόρροια, με αποτέλεσμα να εμφανιστούν εξανθήματα στο πρόσωπό τους, ενώ άλλα παρουσιάζουν οίδημα και ευαισθησία στα ούλα ή προβλήματα στον ύπνο.
Επίσης, αρκετά μωρά δείχνουν ότι δυσανασχετούν λόγω της οδοντοφυΐας τραβώντας τα αφτιά τους ή το δέρμα του προσώπου τους, αρνούνται να φάνε ή να πιούν λόγω του πόνου ή ανεβάζουν δέκατα.
Τι άλλο πρέπει να γνωρίζετε
Πρώτα δόντια
Τα περισσότερα μωρά θα βγάλουν δόντια μεταξύ 6 και 12 μηνών, ωστόσο δεν είναι λίγα τα μωράκια που μπορεί να μην έχουν ούτε ένα δοντάκι στα πρώτα τους γενέθλια! Συνήθως, τα πρώτα δόντια που κάνουν την εμφάνισή τους είναι τα κάτω εμπρόσθια.
Φθόριο
Το φθόριο είναι ένα μέταλλο που βοηθά στην πρόληψη της φθοράς των δοντιών με σκλήρυνση του σμάλτου. Μιλήστε με τον παιδίατρό σας για να δείτε εάν το νερό της βρύσης περιέχει φθόριο ή αν το παιδί σας χρειάζεται συμπληρώματα φθορίου. Το φθόριο δεν απαντάται συνήθως στα περισσότερα εμφιαλωμένα νερά.
Πόνος
Οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση του πόνου κάνοντας μασάζ στα ούλα του μωρού με καθαρά δάχτυλα. Επίσης τα παιχνίδια οδοντοφυϊας βοηθούν αρκετά αν είναι παγωμένα.
Φροντίδα
Μόλις το παιδί σας εμφανίσει το πρώτα του δοντάκια θα πρέπει να τα βουρτσίζετε δύο φορές την ημέρα με οδοντόπαστα φθορίου, ειδικά μετά το τελευταίο γεύμα της ημέρας.
Οδοντίατρος
Προσπαθήστε να κάνετε το πρώτο ραντεβού του μωρού σας μετά την «έκρηξη» του πρώτου δοντιού ή λίγο μετά από τα πρώτα του γενέθλια. Να μην παραλείπετε την τακτική επίσκεψη σ’έναν παιδοδοντίατρο προκειμένου να βεβαιωθείτε ότι όλα τα δόντια αναπτύσσονται κανονικά και ότι δεν υπάρχουν οδοντικά προβλήματα.
Με πληροφορίες από το healthychildren.org